Krivotvorenje podataka

Njemački proizvođač automobila spreman platiti 2,2 mlrd dolara za nagodbu

Daimler tvornica u Rusiji
 Alexey Kudenko / Sputnik

Njemački proizvođač automobila Daimler objavio je da je u sklopu nagodbe u regulatornom i građanskom sporu u SAD-u, pokrenutom zbog krivotvorenja podataka o emisiji štetnih plinova, pristao platiti 2,2 milijarde dolara.

Kompanija je u četvrtak objavila da je prihvatila okvir sporazuma s američkim vlastima i s predstavnicima velike skupine podnositelja kolektivne tužbe, što će je ukupno stajati oko 2,2 milijarde dolara.

Regulatorni spor pokrenuli su američka Agencija za zaštitu okoliša, Kalifornijski odbor za zrak kao resurs, odjel ministarstva pravosuđa za okoliš i prirodne resurse, ured kalifornijskog državnog tužitelja i Američka služba za carine i zaštitu granica, navodi se u priopćenju tvrtke.

Nagodba s vlastima trebala bi stajati približno 1,5 milijardi dolara a nagodba u građanskom sporu oko 700 milijuna dolara, priopćio je Daimler.

Najavio je i dodatne troškove, u troznamenkastom milijunskom iznosu, kako bi ispunio uvjete nagodbe.

Kompanija će isplatiti novac kako bi se povukle tužbe zbog zagađenja okoliša, povezanog sa sustavom kontrole emisije štetnih plinova u njezinih oko 250 tisuća dizelskih osobnih automobila i kombija u SAD-u.

„Tvrtka je u potpunosti surađivala s američkim vlastima i čini to i dalje“, poručili su iz Daimlera.

Osim Daimlera, za kršenje propisa o zaštiti okoliša i za manipuliranje ispušnim sustavima radi netočog prikazivanja razine emisija štetnih plinova optužen je i Volkswagen i još nekoliko proizvođača automobila, podsjeća dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:46