WSF

Njemačka najavljuje prodaju do četvrtine državnog udjela u Lufthansi: ‘Kompanija se počela oporavljati‘

Lufthansa je pak izvijestila da će povrat državne pomoći financirati izdanjem novih dionica, vjerojatno prije parlamentarnih izbora 26. rujna
 Patrick Pleul/AFP

Njemačka je u ponedjeljak objavila da kreće s prodajom do četvrtine 20-postotnog udjela u Lufthansi budući da se kompanija počela oporavljati od posljedica koronakrize.

Država je preko državnog fonda za stabilizaciju gospodarstva u koronakrizi (WSF) kupila 20 posto udjela u Lufthansi za 300 milijuna eura u sklopu paketa pomoći koji je prijevozniku trebao pomoći da prebrodi teške posljedice pandemije koronavirusa.

Njegova je vrijednost u međuvremenu premašila milijardu eura.

Fond je kompaniji osigurao ukupno šest milijardi eura potpore, ali je na temelju 5,7 milijardi osigurao tek "tihi udio", navodi u priopćenju državna agencija za financiranje, koja upravlja fondom.

WSF će danas krenuti s prodajom do četvrtine udjela u Lufthansi, koja bi trebala biti završena za nekoliko tjedana, dodaje agencija.

"Nakon početnih uspjeha mjera koje je Lufthansa pokrenula kako bi osigurala budućnost, WSF će ciljano prilagoditi visinu svog udjela, poštujući interese obje strane", navodi se u priopćenju.

Agencija je svojedobno najavila da kompletan udio u prijevozniku planira prodati do 2023. godine.

Lufthansa je pak izvijestila da će povrat državne pomoći financirati izdanjem novih dionica, vjerojatno prije parlamentarnih izbora 26. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 18:34