GOSPODARI TRŽIŠTA

Nezaustavljiva dominacija: Prvi put u povijesti jedna kompanija vrijedi čak tri bilijuna dolara!

Analitičari predviđaju da bi tvrtka mogla ubrzo biti još vrijednija i doseći 3,5 bilijuna, pa čak i četiri!

Novo sjedište Applea u Kaliforniji

 Justin Sullivan/Afp

Apple Inc., proizvođač iPhonea postala je prva tvrtka u povijesti Wall Streeta čija tržišna vrijednost je veća od 3 bilijuna dolara, objavljuju svjetske agencije dodajući da je riječ o pokazatelju nezaustavljive dominacije velike tehnologije na tržištima dionica.

Dionica Applea, tvrtke koju je osnovao Steve Jobs u svojoj garaži prije skoro pola stoljeća, a od 2011. je vodi Tim Cook, jučer je vrijedila 194 dolara, a prelaskom vrijednosti dionice iznad 190 dolara tvrtka je postala tržišno vrijednom 3 bilijuna dolara. Prije tri godine Apple je dosegao vrijednost od 2 bilijuna dolara, a 2018. je premašio prvi bilijun.

Tvrtka je dosegla vrijednost od 3 bilijuna i u siječnju prošle godine, no to je bilo kratkotrajno jer je tijekom trgovanja dionicama toga dana njena vrijednost pala, a kako se kao relevantni podaci o vrijednosti određene tvrtke koriste podaci vrijednosti dionice na kraju radnog dana, vrijednost od 3 bilijuna nije pripisivana Appleu.

image

Apple Park

Josh Edelson/Afp

Ovoga puta je ta vrijednost ostala i nakon zatvaranja burze na Wall Streetu, a kako je rast vrijednosti dionica bio jači i nema naznake da bi moglo doći do ozbiljnijeg pada, u Appleu mogu otvoriti pjenušac. Osim, vjerojatno, tvrtkinih stratega koji u predviđanjima analitičara da bi tvrtka mogla ubrzo biti još vrijednija i doseći 3,5 bilijuna, pa čak i 4, stvaraju nove, ambicioznije planove i prisiljavaju sve da ih ostvare.

"Razlog zbog kojeg Apple ima bolje rezultate više od desetljeća nije taj što su ulagači bili drski u svojim investicijama, već zato što tvrtka provodi poslovnu strategiju koja funkcionira, plan zarade funkcionira, a povezanost s potrošačima postaje sve jača", objavio je Bloomberg riječi Jonathana Curtisa, direktora upravljanja portfeljem za Franklin Equity Group o tvrtki koja je 2011. prvi puta ulovila status najvrijednije dionice na svijetu.

image

Apple Park

Josh Edelson/Afp

Nakon što je Cook preuzeo vođenje tvrtke, vrijednost njene dionice je snažno rasla što se pripisuje poslovanju kroz AppStore, povećanoj prodaji iPhonea i pametnih satova, ali i načinu poslovanja kojim kupce vežu uz tvrtku i njene proizvode.

Istodobno s jučerašnjim zauzimanjem prestižnog položaja, analitičari su krenuli sa sumnjama tvrdeći da se gospodarstvo upravo suočava s povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi, što nije obeshrabrilo ulagače koje uzbuđuje razvoj umjetne inteligencije računajući na tvrtku koja ima dobru bilancu, trajne izvore prihoda i odličnu poziciju u odnosu na konkurenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:05