Transparentne plaće

New York već uveo, a u Kaliforniji od 1. siječnja uz oglas za posao obvezno navesti iznos plaće

Sličnu regulativu kakva se uvodi u SAD-u priprema i EU, a u Hrvatskoj tvrtki Bornfight tvrde da ih je to spasilo od propasti
 CROPIX

Od početka studenog oglasi za posao u New Yorku moraju uz opis zaduženja sadržavati i iznos plaće. To nije izbor poslodavaca već njihova zakonska obveza.

Od početka iduće godine takvu će obvezu uvesti Kalifornija i država Washington. I dok su takva pravila zasad ograničena na skoro pa 20 saveznih država u SAD-u, posebno one prema kojima gravitiraju i hrvatske izvozne kompanije, slična se regulativa priprema i u EU-u.

Zoran Aralica, znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta Zagreb navodi da je riječ o anglosaksonskom trendu koji je već u Europi.

Uže specijalizacije

- U Londonu nije neobično da vam za posao plaću kažu unaprijed, a onda se razgovara dalje. Kod nas su iznosi plaća i dalje tema čuvana za finiš, ali to ne znači da neka pravila ne postoje - kaže Aralica.

Dodaje da je tehnološka industrija u Hrvatskoj tu pomaknula ljestvicu po pitanju transparentnosti, kako izravno tako i neizravno. Navodi kako se plaće mogu iščitavati i iz naziva i opisa pozicija.

image

Zoran Aralica s Ekonomskog instituta, stručnjak za društveno-ekonomsku uputrebu znanja i tehnologije

Darko Tomas/Cropix/Cropix

- U državi postoje koeficijenti po pozicijama, a u privatnom sektoru to se vidi kroz diferencijaciju natječaja, gdje postoji tendencija traženja uskih specijalista s određenim kompetencijama koje sugeriraju iznose plaća - kaže Aralica.

Ali ističe da ne očekuje da će se trend transparentnih plaća iz SAD-a brzo preliti u Hrvatsku. Tim više što je regulativa u SAD-u oštra. U New Yorku svaka objava plaće mora biti precizna. Nema raspona, tipa satnice od 15 do 20 eura po satu veće mora biti konačna, tipa 20 dolara po satu.

Postoje izuzeci

U Kaliforniji od transparentnosti plaća bit će izuzete tvrtke s manje od 15 zaposlenika. One veće morat će ih navoditi u oglasima za posao, a kompanije sa sto ili više radnika morat će slati državi godišnji izvještaj koji će ukazati kako plaćaju zaposlenike po rasi, etničkoj pripadnosti i spolu.

EU je lani krenula s prijedlogom da se slična pravila uvedu i u Europi. Plan je bio da se obuhvati sve kompanije s više od 250 radnika. No, Europski parlament je početkom godine usvojio prijedlog nove EU direktive o transparentnosti plaća po kojoj od Europske komisije traži da propiše da to bude obveza za sve kompanija s 50 i više zaposlenika.

Po prijedlogu direktive potpuno bi se ukinula tajnost plaća, a ako bi se netko osjećao diskriminiran kroz plaću na sudu bi teret dokazivanja pao na poslodavca. Za to bi bilo dosta već da plaće unutar iste tvrtke za istu poziciju odstupaju za 2,5 posto, primjerice zbog spola. Ali u Briselu se ne očekuje da će se do dogovora doći brzo.

Za to vrijeme u Hrvatskoj je najveći odmak prema transparentnosti plaća, barem u jednoj industriji, IT-u, napravila tvrtka Bornfight, koja je prva objavila sve plaće svojih zaposlenika te zatim predstavila proizvod Tabu.hr. Riječ je o bazi podataka plaća u IT-u, koju zaposleni dobrovoljno i anonimno sami pune.

image

Tomislav Grubišić, izvršni direktor Bornfighta

Vuri Matija/

Tomislav Grubišić, izvršni direktor Bornfighta kaže da mu je potez vlasti u New Yorku jasan.

Transparentno konkurentno

- Tko neće biti transparentan, neće biti ni konkurentan i puno će teže opstati na tržištu - kaže Grubišić.

Dodaje da je Bornfight objavio rangove plaća u tvrtki prije početka pandemije i da, kako su "svi znali sve i to ih je činilo jako motiviranima da zajednički prebrodimo to razdoblje".

- Da nismo bili transparentni, mislim da bismo propali - kaže Grubišić.

Vatroslav Mileusnić, voditelj razvoja Tabu.hr-a kaže da su s transparentnosti plaća pomogli i poslodavcima u IT-u.

- Ni poslodavci ni posloprimci više ne moraju nagađati je li nešto puno ili malo - zaključuje Mileusnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22