POSLOVANJE

Neto dobit Atlantic grupe 84,6 milijuna kuna, Tedeschi: Unatoč krizi nastavljamo s planiranim investicijama

Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su Donat, Kava te Delikatesni namazi
Emil Tedeschi
 Goran Mehkek/Cropix

Atlantic grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 84,6 milijuna kuna, što je pad od 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u srijedu iz te tvrtke.

Iako je poslovanje više od godinu dana pod utjecajem pandemije covida-19, Atlantic Grupa u prvom kvartalu bilježi tek manji pad prihoda od prodaje, koji iznose 1,2 milijardi kuna, što je 2,4 posto manje u odnosu na isti period lani, navodi se u priopćenju.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 168 milijuna kuna i niža je za 7,4 posto, dok neto dobit iznosi 84,6 milijuna kuna i bilježi pad od 5,3 posto.

Blagi pad u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine, kako ističu iz tvrtke, posljedica je značajnih ograničenja u radu ugostiteljskih objekata kao i drugih mjera za suzbijanje pandemije koje su utjecale na smanjenu potrošnju izvan vlastitih domova kroz cijeli prvi kvartal ove godine, ali i povećane prodaje određenih kategorija, primarno Argete i Farmacije, u ožujku prošle godine, uslijed stvaranja zaliha kućanstava nakon izbijanja pandemije.

Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su poslovno područje Donat s rastom od 10,1 posto, Kava kao pojedinačno najveća kategorija s rastom na tržištima Hrvatske, Austrije i Njemačke te Delikatesni namazi sa značajnim rastom na tržištima Njemačke, Švicarske i Švedske.

Vlastiti brendovi sudjeluju u prodaji sa 63,3 posto, brendovi vanjskih principala predstavljaju 27,2 posto ukupnog prohoda od prodaje, a ljekarnički lanac Farmacia 9,5 posto, navodi se.

Nova tvornica pokraj Varaždina

Iz Atlantica ističu kako su s obzirom na odličan razvoj poslovanja i planove rasta u kategoriji delikatesnih namaza u ožujku započeli ulaganje u izgradnju nove tvornice proizvoda pod robnom markom Argeta i to na području općine Kneginec u okolici Varaždina.

Investicija je vrijedna oko 50 milijuna eura započela je kupnjom zemljišta, odvijat će se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon bi trebao biti pušten u rad u roku od 15 mjeseci od ishođenja građevinske dozvole. Realizacijom svih faza projekta planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta.

Predsjednik Uprave Emil Tedeschi kazao je da su zadovoljni rezultatima ostvarenima u prvom kvartalu ove godine.

"Atlantic Grupa pokazala je otpornost na krizu i stabilnost poslovnog modela, što je prepoznalo i tržište kapitala te smo ostvarili i povijesno najvišu cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi. Unatoč krizi nastavljamo s planiranim investicijama potrebnim za dugoročan rast, među kojima se ističe ulaganje u novu tvornicu Argete u okolici Varaždina", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:47