JOŠ NIJE GOTOVO

Nešto čudno se događa s cijenom plina u Europi u zadnja tri mjeseca, stručnjaci ne skrivaju zabrinutost

Stručnjake brine što je sada, kada je sezona punjenja zaliha u punom jeku, tempo punjenja drugi najsporiji od 2012.

Sibir plinovod

 Maksim Blinov/Sputnik Via Afp

U posljednja tri mjeseca su cijene prirodnog plina skočile za 40 posto, iako je Europska unija završila zimsku sezonu grijanja s rekordnom količinom plina u skladištima. Rast cijene u razdoblju kada je potrošnja kućanstava niska rezultat je zabrinutosti oko poremećaja u opskrbi i porasta broja LNG-a koji dolaze u Aziju, piše stranica Oil Price.

"Manja europska potražnja smanjila je cijene i gurnula LNG u Aziju, pri čemu je samo uvoz u Kinu porastao za 22 posto" rekla je Lucy Cullen, direktorica istraživanja u Wood Mackenzie.

“Gledajući unaprijed, visoke cijene će vjerojatno predstavljati neke smetnje kratkoročnom rastu potražnje u Aziji. Kao rezultat toga, europske razine skladišta ostaju na pravom putu da dostignu puni kapacitet do kraja rujna i tako ostanu do listopada,” dodala je Cullen.

Analitičari očekuju da će Europa, drugu godinu za redom, svoja skladišta plina napuniti prije samonametnutog roka 1. studenoga. Prema podacima Gas Infrastructure Europe, skladišta su 11. lipnja bila 72,3 posto popunjena. Stručnjake brine što je sada, kada je sezona punjenja zaliha u punom jeku, tempo punjenja neobično spor - drugi najsporiji od 2012. i znatno ispod desetogodišnjeg sezonskog prosjeka.

image

Grijanje, Ilustrativna fotografija

Magali Cohen/Afp/Profimedia

Takvo sporije gomilanje zaliha prirodnog plina stvorilo je pritisak na rast europskih cijena, dok Azija istovremeno povećava konkurenciju za opskrbu.

Ranije ovog mjeseca europske referentne cijene prirodnog plina već su skočile jer se tržište bojalo šokova u ponudi. Prvo, nizozemski TTF Futures, koji je referentna vrijednost za europsko trgovanje plinom, početkom lipnja je porastao za 10 posto u jednom danu i to na najvišu razinu u šest mjeseci. Razlog je bila smanjena opskrba iz Norveške zbog neplaniranih prekida. Sleipner hub offshore Norveška je zatvoren, što je također zaustavilo rad u Nyhamna kopnenoj tvornici za preradu na nekoliko dana. Upravo je Sleipner Riser podmorsko čvorište koje je spojna točka za cjevovode koji povezuju tvornicu Nyhamna na zapadnoj obali Norveške s terminalom Easington u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Oil Price.

Neplanirani prekid rada istaknuo je ranjivost Europe koja se oslanja na uvoz prirodnog plina jer je Norveška postala najveći europski opskrbljivač plinom nakon ruske invazije na Ukrajinu i pada izvoza ruskog plina.

Neizvjesnost oko preostale opskrbe ruskog plina preko plinovoda za Europu također je ovog tjedna podigla cijene plina u nizozemskom čvorištu. U srijedu ujutro su narasle za 3 posto nakon što je njemački energetski div Uniper raskinuo svoje ugovore o opskrbi ruskim plinom, ostavljajući tržište zabrinutim zbog preostalih tokova plina iz Rusije u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 23:18