RASTUĆA POTRAŽNJA

Nestašica čipova natjerala velikana automobilske industrije na poslovni zaokret

Ovaj sporazum služi kao osiguravanje veće neovisnosti Forda i SAD-a u odnosu na isporuke neophodnih tehnologija u autoindustriji
 Oliver Berg/AFP

Globalni lider u proizvodnji višenamjenskih poluvodiča GlobalFoundries i automobilski velikan Ford objavili su danas zajedničko ulaganje u razvoj i proizvodnju čipova kako bi povećali zalihe te opreme za Ford ali, kako se ističe u priopćenju GlobalFoundriesa, i američke automobilske industrije u cjelini.

- Tvrtke su potpisale neobvezujući sporazum kako bi odgovorili na rastuću potražnju za čipovima bogatim značajkama za podršku automobilskoj industriji. To bi moglo uključivati poluvodička rješenja za sustave upravljanja baterijama i umrežavanje u vozilu za automatiziranu, povezanu i elektrificiranu budućnost – ističe GlobalFoundries.

Jim Farley, predsjednik i izvršni direktor Forda, predstavio je spomenuti sporazum kao osiguravanje veće neovisnosti Forda i SAD-a u odnosu na isporuke neophodnih tehnologija u autoindustriji.

- Ovaj je sporazum samo početak i ključni dio našeg plana za vertikalnu integraciju ključnih tehnologija i sposobnosti koje će oblikovati Ford daleko u budućnosti – naznačio je Farley u zajedničkom priopćenju spomenutih kompanija u kojem se, među ostalim, napominje kako ugovor ne podrazumijeva međusobnu kupnju vlasničkih udjela.

Komentirajući sporazum Forda i GlobalFoundriesa agencija Reuters podsjeća kako su se Ford i drugi proizvođači automobila tijekom prošle godine suočili s globalnom nestašicom čipova što je, dodaje agencija, dovelo do toga da su Ford i drugi proizvođači automobila smanjili proizvodnju vozila.

- Većina tvrtki usmjerila je čipove koje dobiju u svoja najprofitabilnija vozila. To je navelo proizvođače automobila da istraže načine za povećanje pristupa čipovima – zaključuje Reuters, dodajući i primjer Volkswagena koji je također najavio mogućnost vlastite proizvodnje čipova.

Agencija podsjeća i da je GlobalFoundries tijekom ove godine u javnoj ponudi prikupio kapital od 26 milijardi dolara, pri čemu je najviše uložio državni fond iz Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a menadžment spomenute kompanije najavio izgradnju nove tvornice čipova u Malti u državi New York.

Analizirajući ponudu čipova za autoindustriju, Reuters ističe kako tržištem samovozećih čipova dominiraju Nvidia Corp, Intel Corp i Qualcomm Inc, a neki od njih, tvrdi Reuters, koriste naprednu tehnologiju za izradu čipova koju GlobalFoundries trenutno nije sposoban proizvesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:28