Cestovni prijevoznici

‘Neshvatljiva nam je izjava Vlade oko rasta cijena goriva. Čeka nas teški val inflacije i neimaštine‘

Trend rasta cijena energenata i namirnica je neodrživ, a posebno u društvu koje se nije ni oporavilo od posljedica pandemije, poručuju
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika osuđuje pasivan stav Vlade vezano uz intenzivni rast cijene goriva, navodeći kako je gorivo u Hrvatskoj među najskupljima u cijeloj Europi zbog visokih poreza i trošarina.

Neprihvatljiva im je, navode u priopćenju, izjava koja je prenesena u medijima gdje se navodi da Vlada s velikim zanimanjem prati rast cijena budući da prijevoznici inzistiraju na hitnoj reakciji.

Trend rasta cijena energenata i namirnica je neodrživ, a posebno u društvu koje se nije ni oporavilo od posljedica pandemije, navodi se u priopćenju.

Udruzi je, s druge strane, zanimljivo što sve čini cijenu goriva i što svi potrošači namiruju iz cijene goriva koju plaćaju. Nabrajaju kako vozači iz litre goriva financiraju hrvatske autoceste i ceste, državni aparat i kao jedinstveni europski fenomen - željeznički prijevoz.

"Jedini razlog zbog kojeg je u ovome trenutku gorivo u Hrvatskoj među najskupljima u cijeloj Europi je upravo u porezima i trošarinama, obzirom da država uprihoduje gotovo 60 posto cijene kroz čitav niz fiskalnih i parafiskalnih nameta. Ne slažemo se s tvrdnjom da je rast cijena posljedica porasta troškova prijevoza, jer prijevoznici nisu mijenjali cijene svojih usluga prijevoza", stoji u priopćenju Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Dodaje se da će, ukoliko se nastavi ovakav trend, hrvatski cestovni prijevoznici stoga biti potpuno marginalizirani i nekonkurentni.

Ističe se kako prijevoznici iz konkurentskih zemalja imaju niže troškove poslovanja i veće državne subvencije i potpore, te su odmah u startu njihovi troškovi niži čime su i konkurentniji.

Moguće povećanje cijena prijevoza za 20 posto

Hoće li država svojim neinterveniranjem dopustiti da se ugasi jedna grana gospodarstva koja ima itekako veliki udio u bruto domaćem proizvodu, pitaju se u Udruzi i dodaju kako će jedini način za nastavak poslovanja biti porast cijena usluga prijevoza za barem 20 posto.

"Drugog izlaza nema, ukoliko Vlada ne reagira smanjenjem trošarina i ostalih nameta, jer je evidentno da nas čeka teški val inflacije i neimaštine", zaključuje se u priopćenju Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Gorivo ponovno poskupjelo

Gorivo je od ponoći u Hrvatskoj ponovno znatno poskupjelo, tako da je, prema podacima portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 u prosjeku 26 lipa skuplja nego prošli tjedan, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa, što je posljedica rast cijena nafte na svjetskim tržištima.

Prosječan spremnik dizelskog goriva od 50 litara tako je skuplji za 19,5 kuna, benzina 13 kuna, dok je prosječni spremnik autoplina skuplji za 11,5 kuna.

Prema portalu cijenegoriva.info, eurosuper 95 na Ininim postajama u prosjeku stoji 11,35 kuna, na Lukoilu lipu više, na Tifonu 11,39 kuna, a na Petrolu 11,40 kuna.

Kvalitetniji eurosuper 100 po litri stoji 11,99 kuna (Tifon, Petrol, Crodux, Ina).

Poskupio je i osnovni eurodizel. Tako cijena tog goriva na postajama Croduxa u prosjeku stoji 11,40 kuna, na postajama Ine 11,42 kune, a Lukoilovima lipu više.

Cijene autoplina kreću se, pak, od 5,62 do 5,89 kuna.

Cijene nafte u svijetu rastu, tečaj dolara visok

Rast cijena goriva posljedica je rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, kao i visokog tečaja dolara, s obzirom da se naftom na svjetskim tržištima trguje u američkoj valuti.

A nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošloga tjedna, petoga zaredom, za otprilike 4 posto, pri čemu je, primjerice, na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, pa se kreće oko 83 dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Marić: Trošarine nisu nedodirljive

S obzirom na rast cijena goriva u Hrvatskoj, u ponedjeljak je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao da trošarine nisu nedodirljive.

"Ništa nije nedodirljivo, sve je predmet rasprava. Ako smatramo da ćemo tako polučiti neke efekte, na to smo spremni”, kazao je Marić, odgovarajući na pitanja novinara razmatra li Vlada smanjivanje trošarina, koje imaju značajan udjel u cijeni goriva, radi ublažavanja cjenovnog udara na građane zbog raznih poskupljenja, a prije svega poskupljenja goriva.

"U ovom trenutku ne bih potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija", kazao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 05:03