Nema alternative

'Neka Vlada dođe u Brod i kaže našoj djeci zašto nemaju dok njihova jedu po restoranima'

Prognoze su sve crnje za diva koji je nekada zapošljavao 18 tisuća radnika
Štrajk oko 700 radnika tri tvrtke grupacije Đuro Đakovic, Specijalna vozila, Industrijska postrojenja
 Danijel Soldo / CROPIX

- Poručio bih Vladi da dođe u Slavonski Brod i da objasne našoj djeci, sad kad dolazi Božić i blagdani, da im kažu zašto nešto nemaju. Dok se njihova djeca hrane po restoranima, naša nemaju – kazao je Marko Blažević, jedan od brojnih radnika strojarske grupacije Đuro Đaković, koji je od 27. studenog ponovno u štrajku zbog neisplate plaća u HRT-ovom prilogu Labirint.

Otac troje djece, nakon 13 godina rada u slavonskobrodskoj tvornici, u kojoj najveći udio u vlasništvu ima država, sada opet živi u neizvjesnosti. Naime, nakon što su radnici Đure Đakovića dobili plaće za rujan i prekinuli štrajk 11. studenoga, poslovni račun grupe opet je blokiran sredinom studenog, a radnici su opet u štrajku, ovaj put zbog neisplaćene plaće za listopad.

Prognoze su sve crnje za diva koji je nekada zapošljavao 18 tisuća radnika, proizvodio dijelove za nuklearke, podizao cementare i šećerane, proizvodio vagone, lokomotive, tramvaje, gradio čelične mostove, a danas zapošljava jedva tisuću i vapi za barem 100 milijuna kuna svježeg kapitala.

Slavonski Brod, 190214.
Predsjednik Uprave Djuro Djakovica Vladimir Kovacevic primio je u posjet predsjednika RH Ivu Josipovica.Nakon kratke sjednice obisli su proizvodne pogone Specijalnih vozila gdje se proizvode tenkovi i BOV-a Patria.
Na fotografiji Ivo Josipovic u Specijalnim vozilima..
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Specijalnih vozila gdje se proizvode tenkovi

- Teško je to zamisliti danas. Svatko se od nas smatra djetetom Đure. Sve u Slavonskom Brodu je Đuro Đaković izgradio ili pomogao izgraditi, od bolnica, igrališta. Ali nekako se odjednom prestalo cijeniti znanje i vještine naših radnika i inženjere. Našeg stručnjaka za zavarivanje, inženjera, sam susreo kako na tržnici prodaje sadnice paradajza. Pitao sam 'Duško, je li to moguće?', a on veli – 'tako je to' – prepričava Niko Majdandžić, umirovljeni dekan strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu koji je u Đuri počeo raditi krajem 60-ih kao inženjer. Smatra on da postoji rješenje za Đakovića koji bi mogao održavati pokretnu opremu hrvatske vojske, razvijati sustave za natapanje, proizvoditi opremu za reciklažu i zbrinjavanje oprema.

Slavonski Brod, 301019
Oko 500-tinjak radnika Djure Djakovica okupilo se ispred zgrade zupanije. Strajkaju drugi tjedan zbog neisplate placa a od Vlade ocekuju pomoc u pronalazenju rjesenja za financiranje nastavka proizvodnje.
Na fotografiji strajkasi Djure Djakovica.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

- Međutim ako se to svede na jednokratnu pomoć, dobit će plaću, pa opet dva mjeseca raditi, a onda opet ispočetka. Nastavit će se agonija – upozorava Majdandžić.

Da u Đuri Đakoviću itekako ima posla i vrijednosti smatra Ivan Barić, predsjednik štrajkaškog odbora.

-Radnici su žalosni, jadni jer nemaju plaću, drugo što stojimo, a treće, nećete vjerovati, oni bi peti dan štrajka išli raditi. Nisu navikli ne raditi. Nama treba investicija, a plaću ćemo zaraditi. Mi imamo gotove proizvode da sada zaradimo u pet dana 20 milijuna kuna – kaže Barić.

Slavonski Brod, 241019.
Strajk oko 700 radnika 3 tvrtke grupacije Djuro Djakovic, Specijalna vozila, Industrijska postrojenja i Grupa.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Ivan Barić, predsjednik štrajkaškog odbora

Veli da radnici nemaju alternativu.

- U ovim godinama nismo za otići u Njemačku, ni Austriju ili Italiju. Nemamo alternative, ovo je zadnja linija obrane. Tražimo samo da radimo – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:49