analiza

Neiskorišteni izvozni potencijal strojogradnje iznosi 399,8 mil. dolara

Tržišta s najvećom vjerojatnosti povećanja izvoza su Njemačka, Italija, SAD i Mađarska
 Niksa Stipanicev/Cropix

Ukupni neiskorišteni izvozni potencijal proizvodnje strojeva i uređaja u Hrvatskoj iznosi 399,8 milijuna dolara, pokazala je analiza Hrvatske gospodarske komore, provedena u sklopu projekta Fit4Globe.

Prema toj analizi, grupe proizvoda s najvećim izvoznim potencijalom su dijelovi za plinske turbine i turbomlazne motore, dijelovi strojeva i uređaja za dizanje, premještanje i strojevi za građevinske radove, dijelovi za zračne sisaljke, kompresore i ventilatore, kombajni, ventili za regulaciju temperature te dijelovi za uređaje s unutarnjim izgaranjem.

U analizi je detaljno obrađeno 12 proizvoda odabranih prema neiskorištenom izvoznom potencijalu (10 proizvoda) i značaju za domaću strojogradnju (dva proizvoda). Neiskorišteni izvozni potencijal tih proizvoda postoji u 34 zemlje, u ukupnom iznosu od 127,8 milijuna dolara, a realizacijom punoga potencijala izvoz bi se povećao za više od jedne trećine, odnosno 37,2 posto. Trenutačno su vodeća izvozna tržišta za hrvatske strojeve Njemačka, s udjelom od 21,5 posto, Slovenija s udjelom od 12,5 posto i Austrija s udjelom od 8,5 posto.

"Tržišta s najvećom vjerojatnosti povećanja izvoza su Njemačka, Italija, SAD i Mađarska", smatra predsjednik HGK Luka Burilović, dok predsjednik Udruženja metaloprerađivačke industrije HGK Željko Mažuran drži da je najveći problem za branšu nekonkurentnost.

"Zbog nekonkurentnosti imamo mali broj greenfield i brownfield investicija. Drugi je problem niska razina tehnoloških procesa", izdvojio je Mažuran. Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić istaknuo je kako je, prema izvještajima za 2019., pet najvećih izvoznika ostvarilo približno 40 posto ukupnih prihoda na inozemnom tržištu ove djelatnosti, a najvećih deset gotovo 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:10