propao im biznis

Naši susjedi zaustavili ilegalnu prodaju lijekova koji su popularni i u Hrvatskoj, objašnjenje trgovca na crno je nevjerojatno!

Policija se još dosad nije bavila slučajem internetske prodaje ozempica, ali su u slovenskim medijima najavili da će provjeriti navode.

Ilustrativna fotografija

 Ricardo Rubio/Zuma Press/Profimedia/Ricardo Rubio/zuma Press/profimedia

Slovenska Javna agencija za lijekove i medicinske proizvode (JAZMP) zaustavila je ilegalnu prodaju lijekova za liječenje šećerne bolesti i mršavljenje ozempic i wegovy, koji su se prodavali na stranici Shujsaj.com.

U svom upozorenju ističu kako su se ovi lijekovi prodavali izvan legalnog opskrbnog lanca, a podrijetlo i sadržaj tvari u bočici su neprovjereni. Također su nepoznati distributer i prodavač lijekova koje prodaje stranica Shujsaj.com. "Usto se daju neadekvatne informacije o lijekovima i neadekvatne upute o njihovom uzimanju. Ponuditelj proizvoda nije naveden na web stranici, subjekt koji upravlja web stranicom je nepoznat. Korištenje proizvoda koje nudi ova stranica može biti opasno za ljudsko zdravlje, jer su proizvodi neprovjereni, piše JAZMP na svojim stranicama.

Kako je poznato, lijekovi ozempic i wegovy sadrže aktivni sastojak semaglutid i vrlo su popularni za mršavljenje. U EU je ozempic odobren za liječenje dijabetesa tipa 2, a odobren je i u Sloveniji.

Nositelj licence je Novo Nordisk, a propisivanje i izdavanje je moguće samo uz liječnički recept. Wegovy još nema odobrenje za stavljanje u promet u Sloveniji, napominju u Agenciji.

Nema bez recepta

Također, web stranica Shujsaj.com ni na koji način nije povezana s legalnom prodajom lijekova ozempic i wegovy.

U Agenciji pojašnjavaju da se u Sloveniji putem interneta mogu prodavati samo lijekovi bez recepta, i takva prodaja mora biti popraćena savjetovanjem, a posebice mora biti osigurana sigurna veza s popisom davatelja usluga izdavanja lijekova putem interneta, za što je zaduženo Ministarstvo zdravlja. Osnova za izdavanje lijekova putem interneta je posebno dopuštenje koje izdaje Ministarstvo.

Policija se još dosad nije bavila slučajem internetske prodaje ozempica, ali su u slovenskim medijima najavili da će provjeriti navode. Ukoliko policija utvrdi elemente kaznenog djela, čiji se počinitelj progoni po službenoj dužnosti, poduzet će sve što je potrebno da se to djelo istraži, objasnili su.

U Hrvatskoj nema prodaje na crno

Na stranici Shujsaj.com u međuvremenu se može pronaći sljedeća poruka: "Naručivanje je privremeno onemogućeno. Zbog visokih temperatura ne možemo jamčiti za kvalitetu lijeka u trenutku dostave. Naručivanje će biti moguće kad vanjske temperature to budu dozvolile. Hvala za razumijevanje".

image

Shujsaj com

Shujsaj Com/

Na stranici se doduše i dalje nalaze upute za uporabu lijekova, koji se nigdje u Europi ne mogu nabaviti bez recepta. Tako je i u Hrvatskoj, gdje dosad, kako nam kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, zasad nije zabilježen nijedan slučaj prodaje semaglutida. Nije poznato međutim jesu li hrvatski građani ove lijekove, koje mnogi koriste za mršavljenje, naručivali preko slovenske stranice, na kojoj se prodaje isključivo navedeni lijek.

Pitanje i što su Slovenci prodavali. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je upozorila i na krivotvorenje lijekova za dijabetes. Lažna verzija izgleda isto kao pravi lijek, kažu u WHO, no krivotvoreni lijekovi možda neće sadržavati pravu količinu aktivnih sastojaka, što može dovesti do nekontroliranog šećera kod dijabetičara. Dodaju da krivotvoreni lijekovi mogu sadržavati i druge djelatne tvari koje predstavljaju rizik za zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 20:29