Skupa obilaznica

Napravljen prvi korak prema jednoj od najvećih investicija u domaćoj cestogradnji

Zamišljena obilaznica oko Novog Vinodolskog dio je buduće autoceste Zagreb-Split
Ilustracija
 Paun Paunovic / CROPIX

Hrvatske autoceste pokrenule su postupak raspisivanja javnog natječaja za izvođača radova na zaobilaznici oko Novog Vinodolskog. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u domaćoj cestogradnji, jer je izgradnja nove prometnice kojom se Novi Vinodolski veže na 'jadransku magistralu' i buduću autocestu Rijeka-Split vrijedna 495 milijuna kuna.

Iako je zamišljena obilaznica oko Novog Vinodolskog dužine svega 9,8 kilometara, na trasi se, među ostalim, nalaze zahtjevni građevinski poduhvati tunel Zagori, dužine 834 metra, i vijadukt Ričina (1062 metra) koji znatno poskupljuju investiciju.

- Dio obilaznice, dionica Selce - Novi Vinodolski u dužini 6,5 kilometara, sastavni je dio buduće autoceste A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva i pozicijom se poklapa s lijevim kolnikom ove autoceste – napominje HAC, najavljujući kako će natječaj za opremanje obilaznice raspisati naknadno.

Preostali dio zaobilaznice, u duljini 3,3 kilometra, su spojne ceste na 'jadransku magistralu' koja sada prolazi Novim Vinodolskim i ljeti donosi prometna zagušenja u gradu i znatno narušava kvalitetu života u tom primorskom gradiću.

U HAC-u podsjećaju da je autocesta A7 dio jadranskog prometnog pravca koji je predviđen kao europska cesta E-65 te dijelom E-61. Osim međunarodnog i državnog, dodaju, autocesta A7 ima i izuzetan regionalni i lokalni značaj, jer omogućuje daljnji razvitak Crikveničko–vinodolske rivijere, Senja i Velebitskog primorja, pa i otoka Krka, Cresa, Lošinja, Raba i Paga.

- S obzirom na duljinu sektora Križišće – Žuta Lokva od 56,5 kilometara, planira se etapna izgradnja po dionicama, a upravo kreće realizacija prve faze, izgradnja obilaznice Novog Vinodolskog – ističu u HAC-u.

Prema ranijim najavama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, radovi na obilaznici oko Novog Vinodolskog trebali bi početi krajem ove godine, a završiti 2022.. Trenutno je u tijeku prethodno savjetovanje otvorenog postupka javne nabave za izgradnju obilaznice.

Najavljene rokove početka i završetka gradnje i u slučaju obilaznice oko Novog Vinodolskog valja uzeti uvjetno zbog mogućnosti žalbi pred Državnom komisijom za javnu nabavu koje su dosada usporile provedbu svih infrastrukturnih investicija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:08