BAREL 75,15 DOLARA

Nakon šest tjedana pada, cijene nafte prošloga tjedna skočile oko 8 posto

Strahovanja su popustila jer stručnjaci poručuju da je omikron možda zarazniji od prethodnih sojeva, ali da nije ništa opasniji

Rafinerija nafte, Ilustrativna fotografija

 Mario Tama/AFP

Nakon šest tjedana pada, prošloga su tjedna cijene nafte na svjetskim tržištima skočile oko 8 posto jer su popustila strahovanja da će širenje omikron varijante koronavirusa dovesti do zatvaranja gospodarstava, a time i pada potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošloga tjedna 7,6 posto, na 75,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,1 posto, na 71,67 dolara.

Prvi tjedni rast cijena nafte u posljednjih sedam tjedana i najveći od kraja kolovoza posljedica je popuštanja strahovanja u vezi omikrona.

Cijene su u Londonu zbog omikrona pale 16 posto u razdoblju od 25. studenoga do 1. prosinca, ali su početkom prošloga tjedna nadoknadile oko polovine tog gubitka.

Strahovanja su popustila jer stručnjaci poručuju da je ta varijanta koronavirusa možda zaraznija od prethodnih, ali da nije ništa opasnija.

Proizvođači cjepiva poručuju, pak, ili da su njihova cjepiva možda i dovoljna zaštita od nove varijante ili da rade na cjepivu protiv omikrona.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od novih restriktivnih mjera i zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

"Tržište nafte opravdano je iz cijena ponovo isključilo 'najcrnji scenarij', ali bilo bi dobro da ne zanemari u potpunosti određeni blagi rizik za naftnu potražnju“, kaže analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Podršku tržištima pružile su i nove poticajne monetarne mjere u Kini, kojima vlasti pokušavaju ubrzati oporavak gospodarstva i ublažiti udarac na tržište nekretnina.

Dobro raspoloženje na tržištu nafte podupro je i podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u studenom porasle najsnažnije od 1982. godine, budući da je njihov rast protumačen kao dobar znak za potražnju za naftom.

Ipak, u drugoj polovici tjedna trgovalo se opreznije, a trgovci su pozorno pratili vijesti o mjerama kojima neke vlade pokušavaju zaustaviti širenje omikrona.

Britanski premijer Boris Johnson uveo je u srijedu u Engleskoj stroža ograničenja protiv covida-19, rekavši da bi ljudi trebali raditi od kuće ako je to moguće, nositi maske na javnim mjestima i pokazivati potvrde o cijepljenju na određenim mjestima i događanjima.

Danska također planira nova ograničenja, uključujući zatvaranje restorana, barova i škola, dok je Kina zabranila grupna turistička putovanja iz Guangdonga.

"Iako su laboratorijski testovi pokazali da Pfizerovo cjepivo neutralizira omikron... uvode se nove mjere kako bi se pokušalo zaustaviti širenje virusa", kazao je Tamas Varga iz brokerske tvrtke PVM.

Trgovci su oprezni i zbog toga što bi američka središnja banka zbog visoke inflacije u SAD-u uskoro mogla zaoštriti monetarnu politiku, što bi moglo izazvati usporavanje rasta potrošnje, a time i potražnje za naftom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:38