OPTIMIZAM NE JENJAVA

Najviše je božićnica isplaćeno u državnim firmama, pogledajte koliko iznosi prosječna

Među onima koji ‘računaju‘ na božićnicu, gotovo svi (94%), kao i dosadašnjih godina, očekuju novac

Ilustrativna fotografija

 Darko Tomas/cropix

Ekonomska situacija sve je nestabilnija, inflacija raste, a plaće ne prate visoku stopu rasta cijena. Hoće li poslodavci dio inflacije pokušati nadoknaditi kroz božićnice, istražio je portal MojPosao na 400 ispitanika.

U slučaju da su među onima koji bi dobili božićnicu, gotovo polovica zaposlenih (47%) iskoristila bi ju za podmirenje osnovnih životnih troškova, 22% obavilo kupnju božićnih darova, a svaka deseta osoba bi zatvorila (barem dio) dugovanja.

Najviše očekujemo novac i to u iznosu od 2.324 kune

Ove godine božićnicu očekuje 72% ispitanika, što je nešto manje nego prošle godine, kada je istu očekivalo 74% građana. Međutim, iako je prošle godine božićnicu očekivalo 74% ispitanika, na kraju ju je dobilo njih 68%, tako da je dio zaposlenika ostao razočaran. Vjerojatno poučeni prošlogodišnjim iskustvom, a možda i zbog globalne ekonomske situacije, ove godine smo ipak nešto manje optimistični.

Ispitanici koji ne vjeruju da će dobiti tradicionalnu ‘blagdansku‘ nagradu, kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke i loše poslovne rezultate.

Među onima koji ‘računaju‘ na božićnicu, gotovo svi (94%), kao i dosadašnjih godina, očekuju novac i to u prosječnom iznosu od 2.324 kune, što je za 12% više od iznosa kojeg su u prosjeku dobili prošle godine (2.066 kuna). Bon za kupovinu ove godine očekuje 24% ispitanih, dok 7% očekuje poklon paket. Što je točno uzrok ovog blagog optimizma u očekivanju ‘povišice u božićnicama‘, nije navedeno u istraživanju portala ‘Moj posao‘.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija, gdje je očekuje čak 91% ispitanika te zaposlenici državnih tvrtki (85%), a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (70%). Tri četvrtine (76%) ispitanika zaposlenih u stranim privatnim kompanijama očekuje božićnicu.

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih (80%) i srednje velikih (71%) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, djelatnici malih tvrtki (68%).

Prošle godine nas je razveselila božićnica u iznosu od 2.066 kuna

Prošle godine božićnicu je dobilo 68% ispitanika, što je nešto manje nego godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno 72% ispitanika.

U 2021. godini božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (82%) i to u prosjeku 2.066 kuna, što je gotovo isto kao i godinu ranije, kada je bilo isplaćeno 2.074 kuna. Bon za kupovinu primilo je 27% zaposlenih, a gotovo svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon paket (9%).

Prošle je godine božićnicu dobilo najviše zaposlenih u državnim institucijama (85%) i tvrtkama u državnom vlasništvu (81%). U najmanjoj mjeri božićnicu su dobili ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (64%). Tri od četiri zaposlena (79%) u stranim privatnim tvrtkama dobilo je božićnicu prošle godine.

Prošle je godine božićnicu dobilo najviše radnika zaposlenih u velikim tvrtkama (80%). U najmanjoj mjeri božićnicu su dobili ispitanici zaposleni u malim tvrtkama (58%).

Dar za dijete u svakoj trećoj tvrtki

Da su prošle godine tvrtke dijelile dar za djecu izjavilo je 38% ispitanika, što je isto kao i godinu ranije. Kao i božićnicu, poklon za dijete su u najvećoj mjeri dobili ispitanici zaposleni u velikim i srednjim tvrtkama, i to prvenstveno u hrvatskim institucijama i tvrtkama u državnom vlasništvu. U najmanjoj mjeri poklon za dijete dobili su zaposlenici malih tvrtki (svega njih petina) i onih zaposlenih u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (29%).

Prosječan iznos dara za dijete prošle je godine iznosio od 500 do 750 kuna, u čijoj je vrijednosti poklon za dijete dobilo 50% ispitanika (od onih koji su takav poklon primili). Manje od polovice ispitanika (44%) koji su dobili poklon, dobili su poklon u vrijednosti manjoj od 500 kuna.

Božićnica – pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

Otprilike polovica ispitanika (47%) smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 53% ispitanika koji vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i koji zamjeraju poslodavcu ukoliko je ne isplati.

Sve više ispitanika iz godine u godinu postaje svjesno kako je božićnica stvar dobre volje poslodavca. Prošle je godine 44% ispitanika smatralo kako se božićnica isplaćuje u skladu s poslovnim rezultatima tvrtke.

Božićnica bi trebala iznositi 2.798 kuna

Kada bismo sami mogli birati našu božićnu nagradu, velika većina nas (92%) bi bez previše razmišljanja odabrala novčanu nagradu. Za 3% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi 1% ispitanika rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda odabralo je 3% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 2.798 kuna, što je 20% više od prosječne božićnice koju očekujemo ove godine (2.324 kuna) i čak 35% više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine, pokazuje istraživanje portala Moj Posao.

Gotovo polovica ispitanika (47%) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 22% obavilo kupnju božićnih darova. Svaka deseta osoba (10%) bi božićnicom zatvorila (barem dio) dugovanja, a isto toliko (10%) ispitanika bi sebi nešto priuštili. Dio ispitanika (10%) božićnicu bi iskoristili za štednju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:33