Loše poslovanje

Najveći svjetski izvoznik mliječnih proizvoda zabilježio prvi godišnji gubitak u povijesti

'Moramo priznati da rezultati ne zadovoljavaju standarde po kojima se moramo ravnati'
Holstein krave na Novom Zelandu
 Profimedia, Alamy

Novozelandska Fonterra, najveći izvoznik mliječnih proizvoda u svijetu, objavila je svoj prvi godišnji gubitak u povijesti zbog viših troškova i značajnih jednokratnih stavki, prenosi u četvrtak BBC.

U financijskoj godini koja je završila u srpnju kompanija je poslovala s gubitkom nakon oporezivanja od 196 milijuna novozelandskih dolara (128,5 milijuna američkih dolara ili 818 milijuna kuna). Fonterra je svojevrsna zadruga čiji su vlasnici sami farmeri njih oko 10.500, a koja kupuje mliječne proizvode novozelandskih stočara i prodaje ih stranim tvrtkama.

„Moramo priznati da rezultati ne zadovoljavaju standarde po kojima se moramo ravnati”, izjavio je izvršni direktor Fonterre Miles Hurrell.

Ove je godina Fonterra otpisala više od 400 milijuna novozelandskih dolara ulaganja u kineskog proizvođača dojenačke hrane Beingmate. Kupnju 18,8 posto udjela u kineskoj tvrtki najavili su 2014. godine s ciljem širenja distribucijske mreže.

Zbog objavljenog godišnjeg gubitka najavili su veliku analizu poslovanja, uključujući ulaganje u kinesku tvrtku.

Upitan u telekonferenciji s novinarima bi li analiza mogla rezultirati prodajom udjela u Beingmateu, financijski direktor Marc Rivers rekao je da su „sve opcije na stolu”.

Poslovne rezultate dodatno je pritisnula višemilijunska odšteta francuskom proizvođaču mliječnih proizvoda Danoneu zbog neutemeljene panike oko kontaminacije proizvoda 2013. godine.

Prošle godine Fonterra je zabilježila prihod od 12,6 milijardi dolara, a zbog recentnog plana će prosječni stočar (koji ima 414 krava), član zadruge, izgubiti oko 5300 dolara.

S druge strane, bivši čelnik zadruge Theo Spierings će ove godine na ime plaće i raznih bonusa dobiti više od 5 milijuna dolara, što je neke farmere naročito razbjesnilo.

- Zamisli da dobivaš plaću od 159.000 dolara (novozelandskih) tjedno, a stvaraš gubitak od 3,8 milijuna dolara tjedno - bila je jedna od reakcija koju prenosi Stuff.co.nz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:01