ZICER i EBRD

Najveći startup hub u Hrvatskoj izdao poduzetnički vodič za 19.000 izbjeglica iz Ukrajine

Ukrajincima na njihovom jeziku objasnili od procedure otvaranja obrta preko plaćanja poreza do izrade računa

Ukrajinska poduzetnica Ira Mamchur govorila je o svom iskustvu otvaranja obrta u Hrvatskoj

 Zicer/

U Hrvatsku je od početka rata u Ukrajini iz te države došlo više od 19.000 izbjeglica. Mnogi od njih zainteresirani su ovdje pokrenuti svoj posao i upravo je na temelju toga, a uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj i najvećeg startup huba u Hrvatskoj, zagrebačkog ZICER-a, danas predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku.

Deset koraka kod osnivanja paušalnog obrta ili '10 кроків для створення ФОП платника єдиного податку', zatim kako platiti paušalni porez i prirez na dohodak ili 'Як сплачувати єдиний податок і додатковий податок з доходу' te kako izgleda izrada računa u paušalnom obrtu u formi Excela ili 'Завантажте Excel, щоб створити рахунок для ФОП платника єдиного податку' neke su od tema koje pokriva vodič.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a kaže da im je zadovoljstvo što mogu pružiti podršku poduzetnicima u njihovim počecima i na putu prema održivosti poslovanja.

Podrška poduzetnicima

- Na tome radimo svaki dan i zato nam je drago što sada svojim znanjima i raspoloživim mogućnostima možemo dati doprinos, kroz pripremu i dostupnost poduzetničkih vodiča, i ukrajinskim izbjeglicama koji žele pokrenuti posao u Hrvatskoj i na taj način, u ovim teškim i izazovnim okolnostima, graditi vlastitu egzistenciju i ostvarivati svoje ciljeve - kaže Šesnić.

Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj kaže da je razina solidarnosti koju je hrvatski narod pokazao prema Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj neprocjenjiva

- EBRD-u je stoga drago što je udružio snage sa ZICER-om i njihovim Plavim uredom te Gradom Zagrebom u rješavanju pitanja zapošljavanja ukrajinskih izbjeglica - kaže Zinchuk.

Dodaje da je i sama upoznala brojne ukrajinske izbjeglice te da im je zapošljavanje na vrhu liste prioriteta. Navodi da je Hrvatska otvorila mogućnost ukrajinskim izbjeglicama da se ovdje zaposle i uđu u poduzetničke vode.

- Mnogo ukrajinskih izbjeglica zainteresirano je za mogućnosti otvaranja vlastitih obrta u Hrvatskoj, a također smatramo da postoji potreba za koordinacijom i dodatnom podrškom. Zato se nadamo da će ovaj vodič biti koristan za ukrajinske izbjeglice, ali i šire, odnosno da će poslužiti i kao dobra polazna točka za daljnju suradnju sa ZICER-om - kaže Zinchuk.

Premašili inicijalna očekivanja

Frane Šesnić navodi da je i sam primjetio veliki interes Ukrajinaca za pokretanjem samostalnog posla u Hrvatskoj.

- Taj interes premašuje inicijalna očekivanja. Dojma su da je lakše, prvenstveno zbog jezičnih barijera, pokrenuti vlastiti posao u Hrvatskoj nego naći posao kod poslodavca, a zbog jednostavnosti otvaranja i vođenja poslovanja najveći je interes za otvaranjem obrta - kaže Šesnić.

image

Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Zicer/

Navodi da je ZICER zato poseban naglasak stavio na izradu vodiča upravo za taj pravni oblik.

- I dalje osluškujemo i pratimo potrebe naših korisnika te ćemo u skladu s iskazom interesa i dalje raditi na dostupnosti potrebnih sadržaja. Svima želim sreću i uspjeh prilikom pokretanja posla. Naša su vam vrata otvorena za podršku - kaže Šesnić.

Ukrajinska poduzetnica Ira Mamchur to i potvrđuje. Navodi da kad je došla u Hrvatsku imala je poteškoća u traženju korporativnog posla, i to unatoč njenom iskustvu i obrazovanju.

Iskustvo ukrajinske obrtnice

- Otvaranje obrta za mene je postao način da se nastavim baviti svojim omiljenim poslom u novoj stvarnosti. Otpočetka, kada sam pitala za otvaranje obrta u Hrvatskoj, moj prijatelj, također poduzetnik, preporučio mi je da zatražim informativnu podršku ZICER-ovog Plavog ureda - kaže Mamchur.

Navodi da je joj je Plavi ured pomogao u ostvarenju posebnih uvjeta za Ukrajince za registraciju obrta u Zagrebu, kao privatnom poduzetniku kojem ne treba fizički prostor za poslovanje.

- Sa ZICER-ovim timom sada također radim na izradi posebnih obrazaca ugovora o najmu, uzimajući u obzir specifičnosti ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Planiram podržati još ovakvih inicijativa za Ukrajince koji žele započeti svoj posao u Hrvatskoj - zaključuje Mamchur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:32