PREDLOŽENA GRANICA

Nafta skuplja i do 40 posto? Ako Rusi ne prihvate ograničenja cijene koje im svijet nameće - sasvim moguće

Cilj je bio postaviti cijenu na razinu koja pokriva ruske marginalne troškove proizvodnje, ali ne tako visoka da bi financirala rat protiv Ukrajine

Ilustrativna fotografija

 Lionel Bonaventure/Afp

Svjetska bi cijena nafte mogla porasti za 40 posto odnosno na oko 140 dolara po barelu ako se ne prihvati predložena gornja granica cijene ruske nafte, zajedno s izuzećima od sankcija koje bi dopustile isporuke ispod te cijene, izjavio je visoki američki dužnosnik Ministarstva financija.

Američka ministrica financija Janet Yellen razgovarat će o provedbi predložene gornje granice cijene nafte s japanskim ministrom financija Shunichijem Suzukijem kada se sastanu u utorak, rekao je dužnosnik.

Cilj je bio postaviti cijenu na razinu koja pokriva ruske marginalne troškove proizvodnje kako bi Moskva bila potaknuta da nastavi izvoziti naftu, ali ne dovoljno visoka da bi joj omogućila financiranje rata protiv Ukrajine, rekao je dužnosnik.

Japanski dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog preniske gornje granice cijene, ali nisu odmah odbacili potencijalni raspon cijena od 40 do 60 dolara po barelu, rekao je dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 16:56