međunarodna tržišta

Nafta nadomak 70 dolara, ulagači će pozorno pratiti sastanak OPEC-a+

Analitičari očekuju da će rast potražnje za naftom premašiti ponudu, unatoč mogućem povratku iranskog izvoza sirove nafte i derivata
 George Frey/AFP

Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, uz potporu optimističnijih izgleda potražnje u sljedećem tromjesečju, dok će ulagači pozorno pratiti sastanak OPEC-a+ u ovom tjednu, da bi vidjeli kakva će biti njegova proizvodna politika.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,41 dolar, nakon što su u ranijoj trgovini dosegnuli 69,82 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 68 centi i njime se trgovalo po 67 dolara.

Cijene su na oba tržišta na putu drugog mjesečnog dobitka, jer analitičari očekuju da će rast potražnje za naftom premašiti ponudu, unatoč mogućem povratku iranskog izvoza sirove nafte i derivata.

Iran od travnja pregovara sa svjetskim silama, radeći na potezima koje Teheran i Washington moraju poduzeti u vezi sankcija i nuklearnih aktivnosti kako bi se u potpunosti uskladili s nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

U ponedjeljak je objavljena izjava iranskog ministra Bijana Zanganeha da Teheran može lako dosegnuti 6,5 milijuna barela dnevno proizvodnih kapaciteta jednog dana kada budu ukinute američke sankcije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, sastat će se u utorak u Beču.

Očekuje se da će grupa poznata kao OPEC+ nastaviti s planovima za postupno ublažavanje smanjenja opskrbe do srpnja.

Zasebno je proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Državama u ožujku porasla za 14,3 posto, izvijestila je u petak američka vlada, a podaci Baker Hughesa su pokazali da je broj ponovo aktiviranih naftnih i plinskih platformi porastao u prošlom tjednu deseti mjesec zaredom.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 68,20 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:40