Svjetska tržišta

Na Wall Streetu vlada oprez, poslovna izvješća tvrtki pokazala posljedice trgovinskog rata

Indeksi padaju zbog straha ulagača od posljedica sukoba između SAD-a i Kine te rasta kamata
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom, zbog strahovanja ulagača od posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine te rasta kamata, dok je Dow Jones ojačao zahvaljujući snažnom skoku cijene dionice Procter & Gamblea.

Dow Jones ojačao je 64 boda ili 0,26 posto, na 25.444 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,04 posto, na 2.767 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 7.449 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi i jučer se, kao i prethodnih dana, trgovalo oprezno, pri čemu su se pratila kvartalna poslovna izvješća kompanija, od kojih su neka pokazala da se naziru posljedice trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Tako je Honeywell International izvijestio da mu je u proteklom tromjesečju usporen rast prodaje u Kini, dok bi ga uvođenje carina moglo u 2019. godini koštati stotine milijuna dolara. Cijena dionice tog industrijskog konglomerata pala je više od 1 posto.

S druge strane, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata, dionica Procter & Gamblea skočila je gotovo 9 posto.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks jučer je završio u pozitivnom području, dok je S&P indeks potrošačkog sektora skočio 2,3 posto.

Među najvećim su dobitnicima bili i ostali defanzivni sektori, komunalni i nekretninski – što ukazuje na oprez ulagača.

Negativno je, pak, na tržište utjecalo izvješće da je u rujnu prodaja kuća u SAD-u pala šesti mjesec zaredom, i to po najvećoj stopi u dvije godine.

Zbog rasta kamata Feda, a time i kamata na hipotekarne kredite, analitičari očekuju i daljnje slabljenje potražnje.

„Ulagače brine rizik od toga da bi više kamatne stope mogle izazvati usporavanje rasta gospodarstva”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Nesigurnost na tržištu vlada od polovice rujna, kada je američka središnja banka po treći put ove godine povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova i signalizirala da bi u prosincu mogla još jednom podići cijenu novca.

Uz to, Fed očekuje da će iduće godine trebati povećati kamate još u tri navrata, a potom još jednom u 2020. godini jer američko gospodarstvo snažno raste, što bi moglo potaknuti jačanje inflacije.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 0,4, a S&P 500 0,02 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,6 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,31 posto, na 11.553 boda, a pariški CAC 0,63 posto, na 5.084 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,32 posto, na 7.049 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:51