Raditi manje

Na Novom Zelandu mogao bi se uvesti radni tjedan od četiri radna dana za istu plaću

Novozelandska tvrtka je probno uvela četverodnevni radni tjedan za istu plaću
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Novozelandska tvrtka Perpetual Guardian svojim je zaposlenicima omogućila da za potrebe stručne studije nekoliko mjeseci rade četiri dana u tjednu za istu plaću, javlja The Guardian. Tu je mjeru uprava tvrtke prvenstveno željela implementirati kako bi svojim zaposlenicima olakšala uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Sveučilišni stručnjaci iz područja upravljanja ljudskim resursima bili su uključeni u taj eksperiment kako bi definirali na koji način takva mjera utječe na radnu produktivnost. Prema završnim rezultatima, produktivnost zaposlenika je porasla za 5 posto na samome početku, dok se u istom periodu razina stresa na radnom mjestu smanjila za 7 posto.

Osnivač tvrtke Andrew Barnes, mjeru je odlučio implementirati prvenstveno kako bi svojim zaposlenicima omogućio da više vremena provode sa svojom djecom, zato što je vjerovao da će upravo tako potaknuti njihovu radnu produktivnost.

- Uistinu vjerujem da se roditelji koji provode više vremena sa svojom djecom mogu više posvetiti svojim poslovnim zadacima, zato što se manje brinu i ne osjećaju grižnju savjest - rekao je Barnes, naglasivši da se nada da će i drugi poslodavci, potaknuti pozitivnim zaključcima studije, svojim zaposlenicima omogućiti isto.

Nakon dvomjesečnog provođenja eksperimenta, rezultati su dokazali da se 78 posto ispitanika svoju produktivnost povećalo za 24 posto.

Jarrod Haar, stručnjak za upravljanje ljudskim resursima na Tehnološkom Sveučilištu u Aucklandu, složio se sa zaključkom istraživanja, naglasivši da ravnoteža između privatnog i poslovnog života izuzetno pozitivno djeluje na sve sektore produktivnosti na radnom mjestu.

- Odmorniji i bezbrižniji zaposlenici značajno su efikasniji tijekom radnog dana, od čega u konačnici najviše profitiraju poslodavci – rekao je Haar.

Novozelandski ministar rada Iain lees-Galloway je pohvalio rezultate studije, obećavši da će ih predstaviti drugim poslodavcima kako bi ih ohrabrio da i oni implementiraju takav način poslovanja.

- Jako sam zainteresiran za promoviranje svih oblika poslovanja koji u prvi plan stavljaju svoje zaposlenike i njihove interese – rekao je Lees-Galloway.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:56