sufinanciranje projekata

Na natječaju za potpore iz EU interes dvostruko veći od dostupnog novca

Natječaj je za ulaganja u zelene ili digitalne tehnologije, a poduzetnici su zatražili ukupno čak 2,6 milijardi kuna bespovratnih potpora
 Ivo Ravlic/Cropix

Dvostruko više tvrtki prijavilo se na nedavno zaključen prvi ovogodišnji veliki natječaj za bespovratne europske potpore nego što ih, s obzirom na ukupno raspoloživ iznos i uvjete, može dobiti novac za sufinanciranje projekata.

Slijedi evaluacija

Kako je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, na poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom "Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju" stigle su ukupno 842 prijave, a očekuje se financiranje 400 do 450 poduzetničkih projekata.

Najviši iznos koji će se moći dodijeliti pojedinom poduzetniku na ovom je pozivu 7,5 milijuna kuna, a najniži pola milijuna kuna.

Radi se o malim i srednjim tvrtkama isključivo iz prerađivačke industrije koje, kako stoji među financijskim kriterijima, u referentnoj godini (navedene su 2019. ili 2020.) nisu imale gubitak, odnosno negativnu EBITDA. Ukupna alokacija poziva je 1,14 milijardi kuna namijenjenih za potpore za ulaganja u zelene ili digitalne tehnologije, a poduzetnici su zatražili znatno više, ukupno čak 2,6 milijardi kuna bespovratnih potpora.

- Od prijavitelja se očekuje da kroz ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu te unapređenje i inoviranje procesa i organizacije poslovanja malih i srednjih poduzeća postignu energetski učinkovitiju i ekološki prihvatljiviju proizvodnju, koja doprinosi zelenom, digitalnom i otpornom oporavku gospodarstva, i time povećaju proizvodnju, izvoz i očuvaju postojeća ili stvore nova radna mjesta - kažu u Ministarstvu.

Sada slijedi evaluacija pristiglih prijava i uspostave rang-liste u skladu s kriterijima odabira. Taj bi postupak trebao biti završen za pet mjeseci, a ugovori o dodjeli bespovratnih potpora potpisivat će se tijekom prosinca 2021. i siječnja 2022. godine.

Minimalan broj bodova u evaluaciji prema postavljenim kriterijima je 30 od ukupno 50 bodova, a boduje se vrijednost za novac koju projekt nudi (25 bodova), financijska održivost projekta (6), provedbeni kapaciteti (6), dizajn i zrelost projekta (5), promicanje jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti (2), promicanje održivog razvoja (1) i doprinos uravnoteženom regionalnom razvoju (5).

Brža prilagodba

Natječaj je dio europske pomoći namijenjen za oporavak od koronakrize "REACT-EU", a ne podrazumijeva samo saniranje štetnih posljedica nastalih na tržištu nego i "stvaranje uvjeta za bržu i bolju prilagodbu gospodarstva suvremenim i budućim ekološkim i okolišnim zahtjevima te utjecanje na povećanu učinkovitost proizvodnje".

Rok za provedbu projekata je listopad 2023.

Rok za ocjenjivanje i donošenje odluke o financiranju projekata je 120 dana, a samo trajanje provedbe poduzetničkih projekata ne smije biti duže od 30. rujna 2023. godine, što je i preduvjet za potpisivanje ugovora. Osim ulaganja u imovinu, na ovom natječaju podržavaju se i dodatna ulaganja u razvoj znanja, vještina i kompetencija zaposlenika te korištenje konzultantskih usluga. Korisnici za provedbu mogu tražiti isplatu predujma, a maksimalni iznos je 40 posto od iznosa bespovratne potpore. Zahtjev za nadoknadom sredstava inače se podnosi svaka tri mjeseca, vezano uz prihvatljive troškove koji su dio projekta. Svaki projekt sadržava ciljeve i pokazatelje koji moraju biti ostvareni, a njihovo neostvarenje rezultira financijskim korekcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:55