DOLAZI EOLO

Na hrvatsko tržište stiže novi jaki igrač: ‘Da, ponudit ćemo usluge, vidimo prostor za suradnju‘

Četvrti nacionalni 5G operater, talijanski telekom Eolo, po prvi put se javno predstavio Hrvatskoj, ali još ne otkriva kad kreće s radom.

Tonko Obuljen

 Ranko Suvar/Cropix

Eolo i dalje ne otkriva kad će ponuditi usluge na hrvatskom tržištu. No, prva Hakomova 5G konferencija uživo, nakon dvije pandemijske godine, u srijedu je u Zagrebu ponukala i Eolo da se po prvi put službeno predstavi na hrvatskom tržištu. Talijanski operater, koji je prošlog ljeta potiho i rekordno brzo kupio 5G frekvencije i postao četvrti nacionalni telekom operater, uz HT, A1 i Telemach, otkrio je dio svojih planova.

Alessandra Diana, specijalistica za regulativu Eola kaže da ne može komentirati kad će ponuditi svoje usluge u Hrvatskoj, ali je pojasnila što će raditi.

image

Alessandra Diana

Ranko Suvar/Cropix

- Eolo je stručnjak za takozvanu FWA ponudu i naš je cilj s njom se širiti izvan granica Italije, a kako smo lani dobili kapital od Partners Groupa imamo sve pretpostavke da to odradimo - kaže Diana.

Švicarski Partners group, koji je prošlog ljeta preuzeo 75 posto udjela u kompaniji po valuaciji od 1,2 milijarde eura, treće je najvrednije javno izlistano investicijsko društvo na svijetu. Eolo je snažno etabliran igrač u Italiji. Godišnji prihod veći mu je od 1,4 milijarde kuna i u 2020. je imao više od 21 milijun kuna neto dobiti. Telekom je osnovan 1998. godine, zapošljava oko 450 zaposlenika. U Hrvatskoj planira zaposliti lokalne radnike, ali detalji zasad nisu poznati.

Ulazak Švicaraca podudara se s najavom velikog investicijskog ciklusa Eola u brzi internet. Tvrtka je najavila 1,1 milijardu kuna ulaganja, odnosno 150 milijuna eura investicija i širenje na druga EU tržišta, uključujući hrvatsko.

Po pitanju korisničkog iskustva, FWA, odnosno fixed wireless usluga, nije velika novost u Hrvatskoj. Riječ je o pandanu Gigaboxu Hrvatskog telekoma, Homeboxu A1 i Pokućnom internetu Telemacha. Međutim, za razliku od tih usluga i FWA je to što se na ovoj potonjoj usluzi nude veće brzine interneta i usluga se nudi na fiksnoj lokaciji.

- Vidimo prostor u suradnji s postojećim operaterima, primjerice, koristili bi njihove tornjeve i na njih postavljali svoju opremu te preko nje nudili usluge našim korisnicima - pojašnjava Diana.

U Hrvatskoj se za takvu ponudu najbolje pripremio A1 Hrvatska, koji je izdvojio svoje tornjeve u zasebnu tvrtku A1 Towers. Hrvatski telekom i Telemach zasad su suzdržani oko takvih planova. Usto, takve usluge nudi i državna tvrtka Odašiljači i veze, a njene usluge djelom koriste i postojeći operateri.

Tonko Obuljen, predsjednik vijeća Hakoma kaže da sve to pokazuje da posljednje dvije godine regulator telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj nije spavao.

- Proveli smo jednu dražbu za 5G, koja je prošla jako dobro, prikupili smo 60 milijuna kuna više od planiranog prihoda državnog proračuna od koncesijskih naknada za nove mreže, a sad pripremamo i novu dražbu za 5G, kroz koju ćemo dodijeliti ostatak spektra. Paralelno, tržište se dinamiziralo i to vidimo i po nekim tvrtkama koje su prije koju godinu bili takoreći startupi, a danas već imaju dosta toga za pokazati - zaključuje Obuljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:39