VELIKO PRESLAGIVANJE

Musk je prodao dionice Tesle u vrijednosti četiri milijarde dolara: u travnju je prodao duplo više, nitko ne zna čemu ovaj potez

Musk je prepolovio i broj zaposlenih u Twitteru, a njegovim koracima krenula je i Meta

Elon Muska

 Patrick Pleul/Afp

Američki tehnološki mogul Elon Musk prodao je dionice proizvođača električnih automobila Tesla u vrijednosti četiri milijarde dolara, pokazali su dokumenti koje je objavio regulator za financijska tržišta SEC.

Musk je već u travnju i kolovozu prodao Tesline dionice u vrijednosti 8,5 milijardi odnosno sedam milijardi dolara, a trenutno nije jasno zašto se ponovo odlučio na taj potez.

Nedavno je za oko 44 milijarde dolara kupio društvenu mrežu Twitter, a kupnju je, uz vlastiti novac, financirao kreditom od 13 milijardi dolara.

Prema medijskim izvješćima, povrat tog kredita koštat će Twitter i Muska oko milijardu dolara godišnje.

Twitter po Muskovim riječima dnevno proizvodi gubitak od oko četiri milijuna dolara, uz smanjene prihode od oglašavanja u posljednje vrijeme budući da kompanije u razdoblju visoke inflacije i prigušene gospodarske aktivnosti smanjuju marketinšku potrošnju.

Musk je zato prepolovio broj zaposlenih u Twitteru, a njegovim koracima krenula je danas i vlasnica Facebooka Meta, najavivši otpuštanje 11 tisuća radnika. Microsoft je u listopadu objavio da će podijeliti tisuću otkaza.

Novi šef Twittera pripisao je pad prihoda od oglašavanja i "aktivističkim skupinama koje podvrgavaju pritisku oglašivače". Tako su Pfizer i Volkswagen obustavili oglašavanje nakon Muskove objave da će inzistirati na slobodi govora na Twitteru.

Kritičari su najavu protumačili kao signal da će se ublažiti kontrola deizformacija, teorija zavjere i govora mržnje.

image

Tesla Model Y

image

Tesla Model 3 (ilustracija)

/Tesla
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:49