NAJVEĆI DIONIČAR

Može li Musk izbjeći ‘otrovnu pilulu‘ koju mu je priredio upravni odbor Twittera? ‘On već ima plan B‘

Američki mediji pišu da još uvijek mogu s Muskom pregovarati o tome da dade višu ponudu...

Elon Musk

 Ryan Lash

Iako imaju na stolu ponudu Elona Muska tešku oko 43 milijarde dolara, koju je on opisao privlačnom, u upravnom odboru Twittera nisu oduševljeni te su u petak donijeli odluku o posebnim mjerama zaštite, tzv. otrovnu pilulu, kojom se nadaju da će ga spriječiti da stekne više od 15 posto dionica kompanije.

Kako odbor ipak nije odlučio odbiti ponudu, američki mediji pišu da još uvijek mogu s Muskom pregovarati o tome da dade višu ponudu. Milijarder koji često koristi upravo tu društvenu mrežu da objavljuje buduće poslovne poteze oko proizvođača električnih automobila Tesla ili kompanije SpaceX, testira razne ideje ili samo provocira protivnike, te ima 82 milijuna pratitelja, sada želi delistirati Twitter s burze i promijeniti način na koji objavljuje sadržaj, a postojećim dioničarima nudi 54,20 dolara po dionici što su neki, uključujući i saudijskog princa koji drži više od pet posto, javno ocijenili preniskim s obzirom na Twitterov potencijal i vrijednost.

Mjera koju je Twitterov upravni odbor donio bit će na snazi godinu dana i pravni je manevar koji postojećim dioničarima omogućava da po diskontnoj cijeni kupuju dodatne dionice ako bi netko neželjen na tržištu došao do praga od 15 posto. Elon Musk odnedavno drži devet posto dionica Twittera i trebao je ovog mjeseca ući u kompanijski upravni odbor, koji nadzire poslovanje, ali je to u neočekivanom obratu odbio, vjerojatno upravo stoga što bi ga to onemogućilo da dade ponudu za preuzimanje.

Plan B

Nakon objave odluke o "otrovnoj piluli" Musk se nije oglasio svojom uobičajenom brzinom, pa se ne zna što kani sada poduzeti, ali već je pri službenoj objavi da želi Twitter rekao kako je to njegova finalna ponuda. Doduše, rekao je i da ima plan B, ali ne i što bi to značilo. Njemu u ovoj najnovijoj poslovnoj akciji na američkom tržištu pomaže investicijska banka Morgan Stanley.

Musk je, inače, često kritizirao način na koji Twitter moderira sadržaj, predstavljajući se kao pobornik slobode govora kao imperativa funkcionirajuće demokracije. Govori stoga o stvaranju platforme za slobodu govora u cijelom svijetu, kojoj se maksimalno vjeruje i široko je uključiva, dok njegovi kritičari smatraju da bi stvaranje društvene mreže bez dobrog načina reguliranja sadržaja, koja bi bila slobodna baš za sve i svašta, otjeralo oglašivače koji ne žele da se njihovi oglasi pojavljuju uz kontroverzne objave. Također, obične korisnike to bi izložilo različitim vidovima zlostavljanja i poplavi objava raznih teoretičara zavjere, te bi zapravo "obične ljude" moglo otjerati s te mreže. Kako je rekao jedan od šefova iz redova medijskih agencija, postoji mogućnost da bi Twitter postao toksično mjesto i toksična zajednica.

Kako podsjeća Bloomberg, Twitterovi prihodi, kao što je to slučaj i kod drugih društvenih mreža, iznimno ovise o oglašavanju. Oglasi toj kompaniji donose oko 90 posto prihoda koji je u prošloj godini bio 5,1 milijardu dolara. Kao i Facebook, i Twitter je do sada pokušavao na razne načine doći do dobitne, balansirane formule za moderiranje i reguliranje sadržaja na svojoj platformi, a Musk je to znao opisivati kao cenzuru te se povremeno priklanjao i nekim od korisnika koji bi bili blokirani zbog kršenja pravila Twittera.

Kako financirati transakciju

Iako se u medijima postavilo pitanje kako bi Musk financirao ovu transakciju tešku desetine milijardi dolara, budući da mu je većina imovine u dionicama Tesle (oko 170 milijardi dolara), te se stoga očekuje da će dići zajam uz kolateral u dionicama Tesle, čini se da bi potporu mogao naći i među kolegama multimilijarderima. Kako kaže jedan od osnivača američkog fonda rizičnog kapitala Palantir Technologies, postoji pregršt bogataša koji su spremni financirati što god Musk poželi raditi.

Postoje, izgleda, i konkurenti Muskovoj ponudi. Za veliki zalogaj Twittera je, objavljuju mediji, zainteresiran fond Thoma Bravo specijaliziran za tehnološki sektor, a upravlja s imovinom vrijednom 100 milijardi dolara, no oni to zasad nisu potvrdili. Twitter je pak angažirao još jednu investicijsku banku da mu pomogne oko Muskove neprijateljske ponude, a to je moćni JP Morgan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:29