Prostori za uštedu

Može li kriza biti vrijeme za početak štednje za mirovinu?

Većini građana danas nije lako rasporediti mjesečna primanja. Troškovi života ne ostavljaju nam puno prostora za uštede MOŽE LI KRIZA BITI VRIJEME ZA POČETAK ŠTEDNJE ZA MIROVINU? Većina naših građana smatra da je za kvalitetniji život u umirovljeničkoj dobi potrebno dodatno osobno izdvajanje
Za štednju i ulaganja vrijedi jedno bitno pravilo - ne staviti sva jaja u istu košaru
 Getty Images/iStockphoto

Neki ljudi ni u kriznim vremenima nemaju problema sa štednjom. Možda sigurnost koju im pruža štednja nadmašuje njihovu želju za trošenjem, a možda jednostavno njihov prihod lako pokrije i štednju i njihov način života.

Većini građana danas nije lako rasporediti mjesečna primanja. Troškovi života ne ostavljaju nam puno prostora za uštede. Pogotovo je to još teže danas, jer kriza poput ove nije bila dio ničijeg plana već nas je dohvatila iznenadno. Ušteda novca, bilo za „crne dane“ ili za mirovinu nikada nije bila jednostavna odluka za donijeti. Danas je donijeti takvu odluku još i teže jer odabir uštede uvijek znači odgodu namire trenutnih želja i potreba. Stvari koje se događaju u budućnosti uvijek su tamo negdje „daleko“ pa briga o tome uopće nije povezana sa trenutnim užitkom.

Istraživanja pokazuju kako većina naših građana smatra da je za kvalitetniji život u umirovljeničkoj dobi potrebno dodatno osobno izdvajanje, i u pravu je. No međutim, iako smo svi svjesni činjenica i dalje često odgađamo početak pripreme mirovinskog primanja za neka bolja vremena. Koliko dugo možemo čekati?

Konkretan cilj sigurno će pomoći da pronađete motivaciju. Na primjer, izaberite svoj 65. rođendan kao dan za svoj mirovinski cilj. Trenutak odlaska u mirovinu tada ste učinili opipljivim. Pokušajte procijeniti svoju financijsku poziciju u tom trenutku. Razmišljajte o svim potrebama koje ćete kao 65. godišnjak imati i hoćete li si moću priuštiti sve što želite. Stavimo opet zdravlje ne pravo mjesto. Da bismo si priuštili zdravstveni tretman kakav priželjkujemo u dobi iznad 65. godine, morat ćemo imati sredstva s kojima ćemo si to i osigurati. Ovakva motivacija može biti dobar početak za planiranje mirovinske štednje.

Smisao mirovinskog namjenskog izdvajanja bi trebao biti odricanje od mjesečnog iznosa koji nije presudan u ovom trenutku za našu egzistenciju i osnovne potrebe. Bez obzira koliko početak bio težak, uz dobru motivaciju i kontinuitet štednje, moguće je ostvariti svoj mirovinski plan i za vrijeme trajanje krize. Dapače, možda je kriza upravo pravo vrijeme za početak štednje za buduću mirovinu.

Sadržaj omogućili

Raiffeisen mirovinski fondovi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:48