REPORT GOJKA DRLJAČE

Može li inflacija pokrenuti paniku štediša? Američke banke: ‘Nemojte nam nositi vaše novce‘

U ovakvoj situaciji nije izgubila smisao samo štednja, nego i drugi financijski biznisi

Bankomat, Ilustrativna fotografija

 Vojko Basic/Cropix

Iako inflacija čak i u razvijenim zemljama dosiže razinu za koju se čini da bi mogla pokrenuti galopirajući rast cijena, zanimljivo je da se ništa posebno ne dešava s kamatama na depozite. Razlike između inflacijske stope i kamata na depozite postale su enormne.

Prema posljednjima podacima u Sjedinjenim Američkim Državama inflacija je dosegla 7,5 posto, a kamate po viđenju najčešće iznose samo 0,5 posto. Pojednostavljeno rečeno, uz inflaciju od 7,5 posto vrijednost novca na računu uz kamatu od 0,5 posto smanjila se za 7,0 posto, što je strahovito brzo topljenje vrijednosti. Iako se očekuje da će američke Federalne rezerve podići kamatne stope kako bi zaustavile inflaciju, američke banke i dalje za klijente imaju poruku koja glasi: „Nije vam pametno donositi vaše novce, čuvajte ih negdje drugdje“.

Sada se otvara pitanje jesu li banke već djelomično izgubile svoju ulogu medijatora; institucije koja prima depozitni novac štediša te na osnovu toga emitira kredite. Sudeći prema podacima o najpovoljnijim stopama na depozite po uglednim velikim američkim bankama koje je prikupio ugledni ekonomist i bloger Mike Mish Shadlock, čini se da američke financijske kuće više ne mare za temeljne funkcije banaka u prošlosti.

Ispod je tablica visokih (!) stopa na depozite koje je prikupio Mike Mish Shedlock

image

Tablica visokih stopa na depozite

Screenshot

Prema podacima NerdWalleta prosječna nacionalna stopa u Sjedinjenim Državama na depozite na štednim računima trenutačno iznosi samo 0,06 posto. Uz inflaciju od 7,5 posto radi se o dramatičnom sistemskom problemu. Kakve će biti posljedice bankarskog sustava u kojem praktično očekuju da ih klijenti ne uznemiravaju osim ako žele uzeti kredit. Poseban problem je u tome što je do takve situacije (s niskim kamatama i inflacijom) dovela superstimulativna politika Federalnih rezervi, poznatija kao quantitaitve easing (QE) ili program otkupa vrijednosnica. Kroz QE Fed je u svojoj bilanci do sada nagomilao nevjerojatnih 8,9 tisuća milijardi dolara u svojoj bilanci, a pri tome su prvi put izgubili kontrolu nad kratkoročnom kamatom.

U ovakvoj situaciji nije izgubila smisao samo štednja, nego i drugi financijski biznisi, kao što su novčani fondovi koji su morali početi naplaćivati investitorima za primanje njihovih novčanih uloga, a što je jedna od perverznih posljedica QE-a.

Pored svega ovoga, pojedini tumači istine u mainstream medijima tumače kako su negativne kamate nešto potpuno normalno.

Brif:

1 I pored niskih prinosa u Europi vlada nestašica njemačkih obveznica.

2 Dizel u benzin dosegli su rekordnu cijenu u Velikoj Britaniji.

3 Globalno postaje sve očigledniji nedostatak zaliha temeljnih metala.

Prijedlog dnevnog štiva:

Korisnici Twittera postaju sve skloniji političkoj identifikaciji

Kako je na Novom Zelandu propao konvoj koji je uspio u Kanadi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16