EVO KAKO TO RADE RUSI

Morao je biti u Sibiru, a kad je lociran, radar je pokazao da se nalazi 1300 km dalje: ‘Nemoguće. Kao da je iznad kopna...‘

Kako bi se prikrila prava lokacija broda, vjeruje se, koristi se tehnologija znana kao ‘spoofing‘

Brod u ruskoj floti, Arktik, ilustrativna fotografija

 Ekaterina Anisimova/afp/profimedia/Ekaterina Anisimova/afp/profimedia

Ruski tanker za ukapljeni prirodni plin, koji bi trebao biti usidren u sankcioniranom ruskom plinskom postrojenju, nema poznatog osiguravatelja, njime upravlja malo poznata indijska tvrtka i pretvara se da je na drugoj lokaciji, piše Bloomberg.

Samir Madani, suosnivač portala TankerTrackers.com, identificirao je brod Pioneer, umjesto u postrojenju Arctic LNG 2 u zapadnom Sibiru -1300 kilometara dalje. Brod se, prema njegovom istraživanju, sada nalazi u Barentsovom moru, rubnom moru Arktičkoga oceana, smještenom uz sjeverne obale Norveške i Rusije.

Sumnja se da je Pioneer dio navodne "tamne flote" LNG brodova koje je Moskva okupila za prijevoz pošiljki plina voljnim kupcima. Kako bi se prikrila prava lokacija broda, vjeruje se, koristi se tehnologija znana kao "spoofing".

Najosnovniji oblik te tehnologije ometanja, jednostavno odašilje lažni signal lokacije. Takva se taktika obično koristi i za zaobilaženje sankcija ili drugih regulatornih ograničenja. Rezultati generiraju iluzije, uključujući brodove koji plove iznad kopna ili zrakoplove koji kao da skaču na lokacije udaljene stotinama kilometara. Spoofing se smatra problematičnijim od ometanja, budući da lažni signali mogu prevariti sustave za otkrivanje ugrađene u mnoge GPS prijamnike.

image

Postrojenje LNG-2 u Sibiru

Kremlin Pool/alamy/alamy/profimedia/Kremlin Pool/

Pioneerom trenutno upravlja Ocean Speedstar Solutions, pokazuje Equasis, globalna baza podataka o brodovima.Tvrtka je osnovana u lipnju i ima registriranu adresu oko 150 kilometara izvan Mumbaija, Pioneer je u vlasništvu Zara Shipholdinga, koja navodi istu adresu kao Ocean Speedstar,

Do lipnja je brodom nakratko upravljao Nur Global Shipping, još jedna malo poznata tvrtka koja posluje iz hotela Meydan, u zoni slobodne trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata, državi koju su zapadnjački dužnosnici kritizirali zbog nedostatka transparentnosti.

Ocean Speedstar nije odgovorio na zahtjev za komentar američkih novinara, a telefonski broj na njegovoj web stranici bio je nedostupan. Novatek PJSC, koji vodi postrojenje Arctic LNG 2, nije komentirao dolazak broda niti je odgovorio na Bloombergov zahtjev za komentar. Satelitske slike koje je snimio satelit Sentinel 2 ne potvrđuju da se LNG utovaruje

Ocean Speedstar preuzeo je u lipnju upravljanje još jednim sumnjivim LNG brodom flote iz sjene - Asya Energy, koji je također ranije bila pod upravom Nur Global Shippinga sa sjedištem u Dubaiju. Podaci praćenja također pokazuju kako se brod za prijevoz plina nalazi u Barentsovom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 11:17