Skup “Re-kreiraj posao...”

'Mora se riješiti neravnopravna raspodjela uloga u obitelji'

Promjene kreću iz lokalne zajednice, a pravu ćemo sliku dobiti istraživanjima, rekao je Goran Pauk
Dijana Kobas Dešković, Goran Pauk, Dubravka Šuica, Majda Burić
 Hanza Media

Usklađivanje privatnog i poslovnog života tema je koja se u posljednjih nekoliko godina sve više proteže kroz naše društvo. Iako je Hrvatska poboljšala i ažurirala pravni okvir roditeljskog dopusta i potpora te ga je time u velikoj mjeri uskladila s Direktivom EU o usklađivanju privatnog i poslovnog života, velik broj mjera i dalje koriste isključivo žene, odnosno majke.

Kako promijeniti taj trend te na koji način stati na kraj stereotipima i predrasudama koje su se jednim dijelom i nesvjesno uvukle pod kožu Hrvata, glavni su ciljevi novog projekta “Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene”, koji je jučer predstavljen na online konferenciji u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske zajednice županija i Spona Codea, a sve pod medijskim pokroviteljstvom Jutarnjeg lista.

- Smatram da smo danas, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, svi postali svjesni važnosti društvenih uloga i odgovornosti oba roditelja. Poslovni i privatni životni balans jedna je od glavnih tema i na razni EU.

Zakonodavstvo EU

S velikim zadovoljstvom podržavam ovaj projekt te smatram da će on uvelike pomoći u podizanju svijesti građana i potaknuti sve veću suradnju poslodavaca, institucija i zaposlenika. Podizanje svijesti društva važan je korak u stvaranju boljeg i pravednijeg sustava - rekla je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica u uvodnom govoru.

Da je Vlada Andreja Plenkovića uistinu uvela određene promjene te se približila traženim uvjetima Direktive EU koja će se najkasnije od kolovoza 2022. morati implementirati u hrvatsko zakonodavstvo, navela je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

- Zasnivanje obitelji najvažnija je odluka s kojom se mladi susreću. Okosnicu ovog projekta čini potreba za snažnijim promicanjem i primjenom zakonodavstva EU - rekla je, dodavši da je Vlada u prošle četiri godine roditeljima za prvih šest mjeseci života djeteta osigurala financijsku potporu u visini pune plaće, a za drugih šest mjeseci 5654,20 kuna.

Edukacije za zaposlenike

Istaknula je i projekt “Zaželi” vrijedan milijardu i pol kuna, putem kojeg je dosad zaposleno oko 6300 žena. Povećan je i dohodovni prag za ostvarivanje dječjeg doplatka za 40 posto, a na razini Hrvatske radi se na gradnji i obnovi 500 vrtića.

Najveće promjene, slažu se svi sudionici, ipak moraju krenuti od lokalnih zajednica.

- U projekt smo ušli kao partneri jer smo svjesni da promjene kreću iz lokalne zajednice. Istraživanjima koja će se provoditi dobit ćemo sliku pravog stanja te znati kako dalje djelovati - naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk i dodao da je čak 15 županija potpisalo povelju o rodnoj ravnopravnosti spolova.

Svrhu projekta “Re-kreiraj posao i život za muškarce i žene” vrijednog 324.518 eura, sufinanciranog novcem EU, pojasnila je Dijana Kobas Dešković, direktorica kompanije Spona Code, koja je naglasila da je upravo rješavanje problema neravnopravne raspodjele uloga i odgovornosti unutar obitelji glavna promjena koju bi ovaj projekt trebao uvesti.

- Već imamo dobra zakonska rješenja, ali to je dokaz da ona sama nisu dovoljna. Glavni je cilj zapravo usmjeravanje k promjeni kulture - ustvrdila je.

U dvije godine provodit će se i brojne edukacije za zaposlenike, poslodavce i predstavnike lokalne i regionale samouprave radi unapređenja poslovnih obrazaca te organizirati niz javnih događanja u pet hrvatskih gradova te MAMFORCE audit u 20 organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:44