MAKRO-EKONOMSKI RAST

Moody‘s podigao izglede za rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, Tomašević zadovoljan

Nadalje, uslijed uspješnog upravljanja gradom, Moody‘s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike za Zagreb

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/CROPIX

Rejting agencija Moody‘s podigla je izglede za rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga sa stabilnih u pozitivne, uz zadržavanje Baa2 investicijskog rejtinga, priopćili su u ponedjeljak iz Gradskog poglavarstva.

U izvješću Moody‘s podsjeća da do povećanja kreditnih izgleda Grada Zagreba dolazi nakon istovrsnog povećanja za Republiku Hrvatsku te su kreditni rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na istoj razini kao i kreditni rejting Hrvatske.

Napominju i slične dugoročne izglede za makro-ekonomski rast za koje očekuju da će ojačati financijske rezultate Grada Zagreba i doprinijeti nastavku smanjenja duga u sljedećih nekoliko godina. Nadalje, uslijed uspješnog upravljanja gradom, Moody‘s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike za Zagreb.

Govoreći o zaštiti okoliša, agencija ističe uspješnu zaštitu od poplave te u tom smislu nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture. Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika, stoji u priopćenju.

Tome pridodaju i visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge. Niski upravljački rizici, prema agenciji Moody‘s, proizlaze iz dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija.

Što se tiče kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga, ističe se u priopćenju, na njega prvenstveno utječu rezultati Grada, koji pruža snažnu podršku Holdingu u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Zagrebačkog holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ističe kako kreditni rejting ima važnu ulogu u mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu, budući da veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača.

"Zbog toga smo, unatoč tome što su u Zagrebu najveće plaće, u mogućnosti i dalje zadržati praktički najjeftinije cijene komunalnih i drugih usluga u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a u 2024. ćemo moći napraviti i značajne iskorake u kvaliteti usluga za građane”, tvrdi Tomašević.

Podsjetio je da je ovo, uz druge kreditne agencije, šesto povećanje rejtinga ili kreditnih izgleda Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u mandatu njegove gradske uprave.

"Ovakva potvrda najvećih svjetskih financijskih agencija najbolje govori o uspješnosti ove gradske uprave u upravljanju Gradom Zagrebom, na što sam iznimno ponosan“, zaključio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:30