Savjet Hanfe

Mirovinski i investicijski fondovi poslovali bolje od najpesimističnijih procjena

Savjet Hanfe objavio ocjenu poslovanja fondova i osiguravatelja te najavio nova pravila za sanaciju banaka i investicijskih društava
Ilustracija
 Dragan Matic / CROPIX

U prvoj polovici ove godine mirovinski i investicijski fondovi poslovali su bolje od najkonzervativnijih procjena, objavio je Savjet Hanfe. Na sjednici savjetodavnog tijela financijskog regulatora, koje čine predsjednik Hanfe, pet članova koje biraju udruge pri HGK i tri člana koje imenuje Vlada, naveo je i da su bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na financijskim tržištima.

Savjet Hanfe predstavio je i nadolazeće prijedloge izmjena zakona koji reguliraju financijski sektor. Najveća novost je da će ubuduće sanaciju banaka ubuduće voditi HNB, a investicijskih društava Hanfa. Riječ je o Zakonu o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava te Zakonu o sustavu osiguranja depozita. Po njima bi svoje nove uloge dobili HNB i Hanfa, a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i dalje bi ostala upravljati sanacijskim fondom te provoditi postupke prisilne likvidacije kreditnih institucija.

Savjet se bavio i načinima kako povećati aktivnost na tržištima kapitala. Među prijedlozima mjera za jače investiranja unas su da se kroz izmjene zahtjeva u informacijama smanje formalna opterećenja za profesionalne ulagatelje, a istovremeno zadrži visoka razina zaštite malih ulagača te da se olakša financiranje gospodarstva i poveća dostupnost jednostavnih standardnih korporativnih obveznica za male ulagatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:29