Pranje novca

Menadžer godinama nelegalno trgovao i stvarao gubitke, banka se izvukla samo s ukorom

Umjesto da je menadžera primjereno kaznila banka ga je nagradila visokom plaćom
Ilustracija, bankar
 Profimedia, imageBROKER

Švicarski financijski regulator FINMA optužio je grupaciju Credit Suisse Group AG jer nije primjereno nadzirala rad bivše menadžerske zvijezde koja se bavila upravljanjem imovinom bogatih klijenata i na kraju završila u zatvoru zbog pronevjere. Pritom banka ipak nije dobila kaznu koju treba platiti niti se od nje očekuje da vrati ilegalno stečeni profit.

Regulator je otkrio slabosti banke u kontroliranju pranja novca, kao i nadziranja menadžera čije ime ne navodi, ali neslužbeno se saznaje da je riječ o Patriceu Lescaudronu koji je u veljači osuđen na kaznu od pet godina zatvora jer je neovlašteno trgovao i lažirao narudžbenice u pokušaju da preokrene produbljivanje gubitka klijenta. Na kraju je sve završilo gubitkom od 143 milijuna švicarskih franaka (940 milijuna kuna). Sam Lescaudron tvrdio je da nije nikad profitirao od nelegalnog trgovanja te da je bio motiviran željom da nadoknadi gubitak svojim klijentima. U postupku je otkriveno da je prijevarama stekao 30 milijuna franaka. Premda su njegove aktivnosti počele još 2007. godine, kako navodi Bloomberg, ostale su neprimijećene do 2015., kada je izgubio veliki novac pri klađenju na kalifornijskog proizvođača lijekova.

Umjesto da je menadžera primjereno kaznila, navodi FINMA, banka ga je nagradila visokom plaćom i pozitivnom ocjenom. Smatra kako nadzor nije bio primjeren već zbog njegova specijalnog statusa i naložila je banci da poboljša unutarnju kontrolu, a primjenu će nadzirati treća strana. Od banke se očekuje da uspostavi primjerenu kontrolu sustava kako bi se sumnjive poslovne transakcije mogle "detektirati, kategorizirati, nadzirati i dokumentirati".

Argument Credit Suissea bio je da je Lescaudron radio samostalno i da je svoje aktivnosti krio od šefova i kolega. Prema mišljenju njegova najvećeg klijenta, a ujedno i žrtve, milijardera iz Gruzije Bidzina Ivanishvilija, banka je morala ili trebala znati za prijestupe svog menadžera.

Švicarski regulator istražuje i odnose Credit Suissea s FIFA-om nakon izbijanja korupcijskog skandala 2015. godine te s kompanijama Petroleos Brazileiro SA i Petroleos de Venezuela SA koje su se našle u središtu političkih nereda u Brazilu i Venezueli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:48