REPORT GOJKA DRLJAČE

Među američkim demokratima zavladala opća panika zbog inflacije, traže i dizanje kamata

Joe Biden i dalje se drži teorije kako je inflacija tranzicijskog karaktera, no inflaciju je politički uokvirio kao ozbiljan problem

Joe Biden 

 MANDEL NGAN/AFP

Nakon što je krajem prošlog radnog tjedna u Sjedinjenim Američkim Državama objavljena inflacija za studeni od čak 6,8 posto, što je najviše u skoro 40 godina, nastala je prava panika među političarima Demokratske stranke koji su zabrinuti zbog političkog nezadovoljstva u dijelu biračkog tijela na koje čvrsto računaju za tzv. "midterm" izbore u 2022. godini. Demokrati su svjesni urušenog političkog rejtinga američkog predsjednika Joea Bidena te strahuju kako će rezultati ogromnih fiskalnih poticaja koje su izglasali ili tek namjeravaju izglasati u Kongresu dati rezultat za tek nekoliko godina.

Istodobno, njihovi siromašniji birači trpe izuzetan pritisak rasta cijena hrane, novih i rabljenih automobila, najma... Uz značajan pad kupovne moći demokratima, koji su trenutačno premoćni u Kongresu, neće pomoći niti vrlo visoka zaposlenost, niti pad prijava nezaposlenosti. Posljedica je politička panika u kojoj dio demokrata od centralne banke - Federalnih rezervi - iznenada traži ne samo brže smanjivanje programa otkupa obveznica, nego čak i dizanje kamata.

Treba podsjetiti kako su demokrati više desetljeća bili jako orijentirani na monetarne stimulanse, kojima su sad pridružili fiskalne poticaje te je zbog podgrijavanja ekonomije, zastoja u lancima opskrbe i obilate ponude novca došlo do rasta cijena. Ključno pitanje koje proizlazi iz nastale situacije jest hoće li politička panika američkih demokrata vratiti na ekonomsku scenu novo razdoblje viših kamata prije nego se to očekivalo?

"Fed mora hitno početi sa smanjivanjem otkupa obveznica te potom trebaju dići kamate. I jedno i drugo može biti napravljeno do ožujka. Mislim da će Powell (guverner Feda, op.a.) učiniti dobro ako završi desetljeće lakog novca", izjavio je za FTZ Jake Auchincloss, demokrat iz Massachusettsa i član Komiteta za financijske usluge u Kongresu. U tom zahtjevu Auchincloss više nije usamljeni demokrat, što je donedavno bilo nezamislivo.

Kritike monetarne politike iz demokratskih redova sad imaju više oblika. Demokratski senator Jon Ossof tako proziva monetarne stimulanse zbog rasta nejednakosti te pita Federalne rezerve kakva je specifična ekonomska uloga programa otkupa obveznica u trenutku kad je agregatna potražnja jaka, a tržišni kapitali imaju visoku likvidnost.

U Demokratskoj stranci sad su tzv. "progresivni" zastupnici, koji se gorljivo bore i za monetarne i fiskalne poticaje, po ovom pitanju manjina. A poznato je da Federalne rezerve već dugo osluškuju poruke politike, iako nominalno i dalje uživaju nezavisnost. Američki predsjednik Biden i dalje se pak drži teorije kako je inflacija tranzicijskog karaktera, iako je dao više izjava gdje je poručio kako njegovi sunarodnjaci jako pate zbog rasta cijena te je inflaciju politički uokvirio kao ozbiljan problem.

U Federalnim rezervama prema dostupnim informacijama sigurno idu na zaustavljanje programa otkupa vrijednosnica brže nego što su namjeravali. Očekuje se da će se u Fedu povećati broj pobornika dizanja kamata, ali je tako radikalan zaokret u poticajnoj politici manje vjerojatan.

Brif:

1 Prema istraživanju južnoafričkog Instituta za zdravlje u Durbanu na manjem broju ispitanika utvrdili su kako dvije doze Pfizer cjepiva imaju samo 22,5-postotnu učinkovitost zaštite od omicron varijante SARS-CoV-2 virusa.

2 The New York Times objavio je veliku priču u kojoj prozivaju tajnu ćeliju Talon Avil koja je američkoj vojsci davala naloge u desecima tisuća napada dronovima i zrakoplovima na ciljeve u Afganistanu u kojima je stradao ogromni broj civila. NYT je skupio niz dokaza kroz razgovor s bivšim obavještajnim i vojnim operativcima o pretjeranoj agresivnosti pristupa Talon Avila.

3 Grčka podiže pritisak na Europsku središnju banku za nastavak otkupa njihovih nacionalnih obveznica. Predviđeno je da se s prestankom posebnog programa otkupa obveznica pokrenutog zbog pandemije prestanu kupovati grčke junk obveznice.

Preporuka dnevnog štiva:

Visualcapitalist.com: Vizualizacija zastupljenosti kemijskih elemenata na našem planetu

Vlasnik nizozemske web stranice uhićen jer je ljudima prodavao materijal kojim se mogu inficirati SARS-CoV-2 virusom. Cilj: Izbjeći cijepljenje

Businessinsider.com: Pomaže li jutarnja rutina Jeffa Bezosa u dizanju učinkovitosti na opušteni način?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:04