VERN'ov okrugli stol

Marko Pavić: 'Sljedeće godine raspisat ćemo natječaje za suradnju znanosti i gospodarstva'

Cilj Vlade je u iduće dvije godine sve inicijative za suradnjom povezati u sustavni program
Okrugli stol "Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada - Hrvatska i Europa": Iva Biondić i Marko Pavić
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatskoj je na raspolaganju 13 milijardi kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF) koja se mogu alocirati za programe jačanja suradnje visokog obrazovanja i tržišta rada. Poručio je tako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na jučerašnjem VERN'ovu okruglom stolu „Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada – Hrvatska i Europa”.

- Htjeli bismo osigurati dovoljno sredstava da se sve pojedinačne inicijative koje su krenule volonterski mogu kontinuirano financirati. Za to imamo sredstva iz ESF-a i sljedeće godine moći ćemo raspisati takve natječaje - obećao je ministar i dodao kako je cilj Vlade da u iduće dvije godine takve inicijative povežu u sustavni program, „u jedan val koji će jahati po valu europskih financiranja i na kraju biti val koji će mladima omogućiti bolji život i ostanak u Hrvatskoj”.

Da suradnja tržišta rada i visokog obrazovanja mora biti sustavna smatra i Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, a put za maksimalno uključivanje gospodarstva u obrazovanje, kako kaže, leži u dualnom obrazovanju. Eksperimentalno se taj program počeo provoditi ove školske godine u desetak srednjih škola, a cilj je, istaknuo je Prskalo, da dualno obrazovanje postane dijelom i fakultetskih kurikuluma.

Zagreb, 241018.
Vern, Importanne Galeria. Iblerov trg 10.
Okrugli stol Suradnja visokog obrazovanja i trzista rada Hrvatska i Europa.
Na fotografiji: Vlado Prskalo, Bernard Jakelic, Iva Biondic, Marko Pavic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Okrugli stol "Suradnja visokog obrazovanja i tržišta rada - Hrvatska i Europa": Vlado Prskalo, Bernard Jakelić, Iva Biondić, Marko Pavić

Iako još uvijek nije sustavna, suradnja ipak postoji. Tako je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pred pet godina pokrenula praksu za studente završnih godina fakulteta.

- Prve godine bilo je 20-ak studenata, a danas ih je oko 600. Surađujemo s dvjestotinjak tvrtki, a između 10 i 20 posto njih zaposlilo se u tim tvrtkama - pohvalio se Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Izazova, složili su se svi sudionici okruglog stola, bilo je i bit će ih. Međutim, ako se pita VERN'ovu prodekanicu za strateški razvoj, Ivu Biondić, oni nisu nerješivi.

- Kojoj god tvrtki smo pristupili, uvijek smo naišli na otvorena vrata. Izazova ima, ali ne mogu reći da nam je ikad zbog njih nešto propalo - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 03:24