Kapitalna ulaganja

Mala općina u Istri dosad povukla 55 milijuna kuna iz EU fondova

Od 129 hrvatskih gradova, njih čak 32 od hrvatskog ulaska u EU do danas, nije povuklo ni lipe
 Goran Šebelić / CROPIX

Hrvatska je u ovih pet godina od ulaska u Europsku uniju, slabo iskoristila mogućnosti povlačenja sredstava iz Europskih fondova, piše Glas Istre.Kako kažu, posebno zabrinjava činjenica da od 129 hrvatskih gradova, njih čak 32 od hrvatskog ulaska u EU do danas, nije povuklo ni lipe iz fondova, bilo direktno, bilo indirektno, prenose oni podatke s gradonačelnik.hr.

Istra je i dalje pozitivan primjer

Kada govorimo o Istri, ona se najčešće spominje kao pozitivan primjer u odnosu na ostatak zemlje i njeni su gradovi i općine uvijek zastupljeni u ovakvim analizama s brojnim pozitivnim primjerima. Tako mala općina u središtu južnog dijela Istre, Svetvinčenat mnogima može poslužiti kao uzor, s obzirom da je u posljednjih pet godina "izvukla" više od 50 milijuna kuna iz EU fondova.

- Prvi projekt u kojem je općina Svetvinčenat sudjelovala je projekt REVITAS koji je potpisan 2009. godine, a realiziran 2012. godine. Ovaj je projekt bila pokrenula županija, a mi smo se uključili sa željom da započnemo obnovu našeg poznatog kaštela Morosini Grimani. Ovo je bila pilotna aktivnost unutar spomenutog projekta, a zahvaljujući dobivenim sredstvima započelo se s obnovom kvadratne kule našeg kaštela. To nam je ujedno bio jedan dobar pripremni projekt za sve buduće europske fondove na koje smo se nakon toga kandidirali, jer smo shvatili kako možemo doći do sredstava za kapitalne investicije, kaže načelnik općine Dalibor Macan.

Od tada pa do danas, zahvaljujući EU fondovima Svetvinčenat je realizirao ili još uvijek provodi projekte ukupne vrijednosti oko 55 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:00