Exclusive Change

Mađarski lanac po broju mjenjačnica kriptovaluta pretekao Hrvatsku poštu

S ulaskom Exclusive Changea u posao kupoprodaje kriptovaluta, u Hrvatskoj se, uz bankomate, kriptovalute sada može fizički kupiti i prodati na 200-tinjak mjesta
 Marko Todorov/Cropix

Bitcoin u Hrvatskoj više nije samo na internetu. Nakon samo dvije godine, kriptovalute, koje se prije kupovalo isključivo preko aplikacija i web servisa, sada se može kupiti i u poslovnicama u većim trgovinama, trgovačkim centrima, na frekventnijim ulicama i u zračnim lukama, pa čak i na otocima.

Mađarska grupacija Exclusive Change (EXC), koja upravlja jednim od najvećih lanaca mjenjačnica na hrvatskom tržištu, upravo je pretekla Hrvatsku poštu po broju lokacija na kojima nudi uslugu kupoprodaje kriptovaluta.

EXC ima 70 poslovnica u Hrvatskoj. Hrvatska pošta, iako ima više poslovnica, posao s kriptovalutama vodi u njih 55. S ulaskom EXC-a u posao kupoprodaje kriptovaluta, broj mjesta na koja se u Hrvatskoj može ušetati te kupiti i prodati bitcoin porastao je na 185.

31 valuta

Na ovom su tržištu još Aero Domus, lanac zlatarnica, koji je poslovanje proširio na investicijsko zlato, zalagaonicu i potom kriptovalute. U taj je posao ušao samostalno, a fizički kupoprodaju kriptovaluta nudi u 40 poslovnica. Slijedi lanac mjenjačnica In Kapital sa 14 poslovnica te rani konkurent Electrocoina, splitski Bitcoin store, koji ima dvije poslovnice. Uzme li se u obzir da su neki poduzetnici ponudili ovakvu uslugu preko kriptobankomata, čiji je broj vrlo malen, može se reći da se fizički u Hrvatskoj bitcoin može kupiti na 200-tinjak lokacija. U EXC-u kažu da im je cilj pružanje što više financijskih usluga na jednome mjestu, i to na brz, siguran i udoban način.

- Grupacija EXC je institucija s dugom poviješću, čija je glavna djelatnost pružanje financijskih usluga, a s obzirom na to da razvoj financijske kulture smatramo našom misijom, raspon od 31 valute kojima EXC trguje ususret izazovima novog doba proširujemo za kupoprodaju 15 vrsta kriptovaluta - kažu u toj grupaciji.

Exclusive Change na hrvatskom tržištu posluje posljednjih 20 godina. Uz mijenjanje novca u partnerstvu s Western Unionom, obavlja usluge platnog prometa u ime OTP banke, a partneri su joj i Eventim, Hrvatska lutrija te FlixBus. U regiji je ova grupacija još veća. Ima ukupno 400 poslovnica te, osim u Hrvatskoj, posluje u Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kako doznajemo, EXC je na tržište kriptovaluta ušao preko partnera, tvrtke Electrocoin. Riječ je o do prije koju godinu najbrže rastućem hrvatskom startupu, koji upravlja Bitcoin mjenjačnicom, najvećom online mjenjačnicom kriptovaluta u Hrvatskoj. Electrocoin preko tehnološkog rješenja te mjenjačnice nudi platformu za kupoprodaju kriptovaluta nekolicini partnera, uključujući Hrvatsku poštu, In Kapital, Liru i Melagu. No, baš zato sama tvrtka izravno ne nudi takve usluge u fizičkom svijetu.

Dostupno svima

Nikola Škorić, suosnivač i direktor Electrocoina, kaže da je partnerstvo s EXC-om nastavak strategije omogućavanja jednostavnog i pouzdanog pristupa kriptovalutama. - EXC je respektabilan partner bez mrlje u reputaciji i sa značajnim brojem poslovnica, čime će omogućiti velikom broju tehnički manje potkovanih korisnika da izravno kupe i prodaju kriptovalute - kaže Škorić.

Ističe da su tako bliže cilju da kriptovalute u Hrvatskoj postanu dostupne baš svima. Škorić pojašnjava da je cijelo to tržište, ne samo kod nas nego i globalno, na svojim počecima, ali da interes za njega raste i da je to vidljivo po prometima.

- Naši izgledi za ovu godinu bolji su nego ikad, a promet iz 2020. odavno smo dosegnuli. Bili smo ustrajni u tome da svoje usluge učinimo maksimalno jednostavnima našim korisnicima, pa danas imamo značajan broj vrlo lojalnih korisnika, ne samo u Hrvatskoj nego i u EU. Stoga se kao idući korak logičnim čini širenje prema van - zaključuje Škorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 07:23