PIONIRSKO IZDANJE

M+ Grupa će izdati prvu ‘održivu‘ obveznicu u povijesti hrvatskog tržišta kapitala. Moraju ispuniti dva uvjeta

Ciljevi su smanjenje ugljičnih emisija i više žena na upravljačkim pozicijama

Darko Horvat, predsjednik Uprave M+ Grupe

 M+grupa/M+grupa

Ovih dana Hrvatska bi trebala dobiti prvu ESG obveznicu u povijesti domaćeg tržišta kapitala. Izdavatelj prve hrvatske održive obveznice je kompanija Meritus ulaganja, odnosno M+ Grupa. Kako je prošli tjedan M+ Grupa dobila zeleno svjetlo za to izdanje regulatora - Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) - očekuje se da bi obveznica trebala biti uvrštena na Zagrebačku burzu već sredinom idućeg tjedna. Prema prospektu, koji odobrila Hanfa, to bi se trebalo dogoditi najranije 27. srpnja.

Naime, Upravno Vijeće Hanfe dalo je M+ Grupi sugasnost za jedinstveni prospekt za javnu ponudu obveznica u ukupnom nominalnom iznosu do najviše 50 milijuna eura. Izdavatelj planira izdati do najviše 500 obveznica, koje će biti ponuđene isključivo kvalificiranim ulagateljima koji imaju iskustva i znanja koja im omogućavaju razumijevanje rizika tog ulaganja.

Najvažnija tema

Riječ je, dakle, o prvoj korporativnoj obveznici na hrvatskom tržištu za koju izdavatelj u prospektu navodi da će ostvariti vlastite ciljeve uspješnosti povezane sa socijalnom i ekološkom održivosti poslovanja. Prema uvjetima izdanja, izdavatelj će investitorima isplatiti i kamatnu stopu veću za 0,75 posto od one koju će početno utvrditi ako do kraja 2024. godine ne postigne smanjenje apsolutnih emisija stakleničkih plinova iz opsega 1 i opsega 2 od najmanje 15 posto i ne ostvari zastupljenost žena od najmanje 47 posto u upravljačkim timovima Grupe.

- Održivost je najvažnija tema u poslovnom svijetu današnjice, bez obzira na to što se fokus privremeno skrenuo na geopolitičke okolnosti i energetsku krizu. Stoga smo ostali odlučni u namjeri da izdamo prvu hrvatsku obveznicu vezanu uz održivost. Iznimno nam je važno da se izdanje, kao i naša dva prethodna uspješna izdanja dionica, uvrštava na Zagrebačku burzu jer imamo veliku vjeru u domaće tržište kapitala iako smo globalna kompanija. Obveznica je vezana uz ciljeve smanjenja ugljikovih emisija i jačanje sudjelovanja žena na upravljačkim pozicijama, što su vrijedni ciljevi koje ćemo sa zadovoljstvom implementirati. Ponosan sam što je upravo tim M+ iza ovog pionirskog izdanja na hrvatskom tržištu kapitala, za koje se nadam da će i druge potaknuti da se okrenu održivosti u poslovanju - istaknuo je Darko Horvat, predsjednik Uprave M+ Grupe.

M+ Grupa je kompanija u vlasništvu privatnih ulagača, svih obveznih mirovinskih fondova, više dobrovoljnih mirovinskih i privatnih investicijskih fondova te Mid Europa Partnersa, vodećeg investicijskog fonda za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu. M+ Grupa ima sjedište u Zagrebu, a operativno posluje u deset zemalja. Uz Hrvatsku, tu su još i Njemačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, Rumunjska, Mađarska, Velika Britanija i SAD. U 2021. godini ostvarila je prihod na razini 794,4 milijuna kuna, a za 2022. očekuje više od milijardu kuna, zahvaljujući snažnom organskom rastu i ovogodišnjoj akviziciji njemačke kompanije Invitel GmBH. Poslovno djeluje na tržištima Europske unije i Sjeverne Amerike. S jezičnim portfeljem od 32 jezika na kojima pruža usluge, M+ Grupa je jedna od rijetkih kompanija koje mogu zadovoljiti potrebe globalnih klijenata. Tijekom proteklih pet godina M+ Grupa je realizirala 15 akvizicija i osigurala diverzificiran portfelj klijenata koji čine tehnološke, energetske, logističke i kompanije za elektroničku trgovinu, tvrtke u sektoru robe široke potrošnje, financijske institucije te vodeći europski i svjetski telekomi.

Popularno među ulagačima

Popularnost ESG obveznica jako raste tijekom proteklih nekoliko godina. One su sve privlačnije kompanijama koje zaokreću prema progresivnijem ponašanju u zajednici, a istodobno neutraliziraju rizike koje društveno odgovorno ponašanje može prouzročiti za profitabilnost poslovanja.

Naime, sve više prevladava mišljenje da kompanije nisu istinski profitabilne ako istodobno ne rade na pozitivnom učinku na okoliš i zajednicu u kojoj djeluju.

Ulagači na tržištima kapitala svoju posvećenost ESG kriterijima dokazuju sve snažnijim izlaganjem financijskim instrumentima koji te kriterije uzimaju u obzir. Osobito je to važno za institucionalne ulagače, fondove koji imaju obvezu prema svojim vlasnicima udjela koja premašuje čisti kriterij profitabilnosti. ESG obveznice obično se sastoje od financijskog instrumenta s glavnicom i kamatnim tijekom novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:00