MLADI INOVATORI

Lanjski dobitnici Digi Awardsa: ‘Novac od nagrade donirali smo svojoj školi za 3D printer‘

Chatbot koji su osmislili dostupan je svim učenicima Gimnazije Josipa Slavenskog, a dečkima bi bilo drago da ga koriste svi u učenju fizike

Dorian Mikulan i Karlo Kukec uz pomoć mentora Nikole Friščića i Nine Mikolaj Varge osmislili su robota

 Željko Hajdinjak/Cropix

Krajem svibnja netko će od talentiranih mladih inovatora, učenika i studenata biti proglašen trećim dobitnikom "Student DIGI Awarda". Prijave su u tijeku, završavaju 28. ožujka minutu prije ponoći, nakon čega će stručni žiri imati dva mjeseca vremena vrednovati prijavljene radove i odlučiti o pobjedniku.

Lani su se u ovo vrijeme dvojica čakovečkih gimnazijalaca, Dorian Mikulan i Karlo Kukec, već bila prijavila na natječaj, na kojem su poslije i pobijedili. Dok su čekali sudačku odluku, usavršavali su svoju inovaciju, personalizirani chatbot za učenje školskog gradiva.

Podrška mentora

Uz podršku mladih mentora, profesora u njihovoj Gimnaziji Josipa Slavenskog, Nikole Friščića i Nine Mikolaj Varga, osmislili robota koji će im pomoći da brzo dođu do definicija koje im trebaju. Umjesto da gube vrijeme na traženje po udžbenicima, pitat će robota. Posao korisnika je upisivati podatke i tako stvoriti što opsežniju bazu, u koju će, prema potrebi, posegnuti. Dobiti točnu i provjerenu informaciju u najkraćem vremenu.

- Funkcionira baš poput chata, kao da se dopisujemo s prijateljem. To je lakši način pronalaženja potrebnih informacija. Bez gubljenja vremena listanjem po knjizi. Uz pomoć individualiziranog bota sustavno ponavljamo naučeno gradivo. Postavljanjem pitanja dobivamo odgovore koje smo sami unijeli u nekom trenutku svojeg školovanja - ispričali su nam dečki prošle godine.

Vizija im je bila da svaki učenik ima personalizirani chatbot koji bi poslije nastave dopunjavao novim informacijama. Učenici bi međusobno mogli razmjenjivati podatke kao što danas razmjenjuju skripte. Da svatko nešto doda, bila bi to ozbiljna baza znanja, razmišljali su gimnazijalci o smjeru kojim će razvijati svoju inovaciju.

Godina dana je prošla i danas su u velikoj gužvi. Pred njima je prvi veliki ispit u životu, matura.

Dok će se ove godine pametni mladci poput njih boriti za nagradu od 25.000 kuna, Dorian i Karlo rade ono što obojica ne vole - štrebaju za maturu.

Posla je preko glave. Njih se dvojica, izuzev na satovima informatike, inače nisu privatno družili, a sada, kad je matura pred vratima, druže se još i manje.

image
Damir Krajač/CROPIX

Matematika je džoker

Karlo Kolac još nije smislio što će upisati, ali matematika je uvijek džoker s kojim može odigrati. Dorian se odlučio za robotiku na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

Njihov projekt chatbota, nadaju se, nadograđivat će nove generacije gimnazijskih robotičara.

- Kad smo se mi bavili njime, napravili smo ga samo za jedan predmet, za fiziku. No, to bi trebao biti samo početak. Ideja je bila da se primjenjuje za svaki predmet. Druga je ideja koju će, nadam se, razviti, jer i ne stignemo, naučiti robota da govori, kao i da prepoznaje jezik, pa na glasovni upit daje glasovni odgovor. Tako bi chatbot pomagao i osobama s posebnim potrebama. Slabovidna bi osoba mogla postaviti upit chatbotu i on bi joj odgovorio - ispričao nam je Dorian.

Njemu je osobno chatbot, kaže, "definitivno pomogao" u učenju fizike. Čak toliko da je fiziku prijavio i kao izborni predmet za maturu.

- Koristio mi je pri rješavanju zadatka. Pomoglo mi je što nisam gubio vrijeme na traženje formula - mogao bih, tko zna, 15 minuta listati udžbenik ili bilježnicu dok bih je pronašao. Ovako sam samo unio pitanje i chatbot mi je izbacio potrebnu formulu - kaže Dorian.

Chatbot koji su osmislili dostupan je na poveznici svim učenicima Gimnazije Josipa Slavenskog. Dečkima bi bilo drago da bude od koristi svim hrvatskim srednjoškolcima u učenju fizike.

Novčanu nagradu koju su dobili i koja je za dvojicu srednjoškolaca itekako velik iznos nisu uzeli za sebe. Darovali su ga školi za kupnju 3D printera, važnog u razvoju robotike. S njim će, kažu, njihovi nasljednici bolje i detaljnije printati modele i dizajne. A kad drugi put dođe do istog iznosa, Dorian Mikulan potrošit će ga na - 3D printer. Ovaj put vlastiti.

image

DIGI Awards

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:12