Valamar Riviera

Kriza teško narušila poslovanje najvećeg hrvatskog hotelijera

Na razini poslovne godine u kompaniji očekuju da će ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit od stotinjak milijuna kuna
Rabac: Valamar hotel
 Matija Djanjesic/Cropix

Valamar Riviera, najveća hrvatska turistička kompanija, u prva tri kvartala 2020. godine ostvarila je 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna, odnosno 33 posto prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje da će ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna. Iz Valamara je naglašavaju da su aktivno upravljali krizom izazvanom koronavirusom i turističkom sezonom od samog početka pandemije. Već je u ožujku bila opozvana odluka o isplati dividende za 2019. godinu, članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžment do 30 posto plaća.

Nije bilo zaraze u hotelima

Paralelno s mjerama štednje i povećanja likvidnosti, Valamar je aktivno pripremao sezonu te modificirao proizvode i usluge kako bi spremno i sigurno dočekao goste. Ove sezone otvorena su 24 hotela i ljetovališta te svih 15 kamping ljetovališta u osam jadranskih destinacija, u kojima je radilo više od 4400 zaposlenika. Iako je turistička sezona krenula dobro krajem lipnja i tijekom srpnja, ograničenja putovanja prema Hrvatskoj uzrokovala su snažan pad u drugom dijelu kolovoza i posezoni. Ipak, od početka pandemije u Valamaru je boravilo gotovo 300.000 gostiju te nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa zaraze u Valamarovim hotelima i ljetovalištima. Planirani projekti ulaganja za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 800 milijuna kuna dijelom su preraspoređeni za realizaciju u periodu od dvije godine. Tijekom jeseni i zime završit će se rekonstrukcije hotela Valamar Parentino u Poreču i hotela Valamar Meteor u Makarskoj. U narednih 12-24 mjeseci pauzirat će se sva ostala velika ulaganja, uključujući radove na izgradnji hotela Valamar Pinea u Poreču, inače trenutačno najvećem turističkom projektu u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna.

Normalizacija nagodinu

"Kriza je pokazala da će sustavi koji su i prije težili izvrsnosti te vodili brigu o svim dionicima to još jače činiti za vrijeme krize, kako bi zadržali povjerenje svojih dionika i spremno dočekali period oporavka. Valamar je aktivno upravljao krizom u 2020. godini i osigurao snažnu poziciju za nastavak razvoja tijekom 2021. i 2022. godine, kada se očekuje normalizacija poslovanja. Zahvaljujemo na podršci svim dionicima, posebno zaposlenicima, dioničarima, dobavljačima, građevinarima, bankama i Vladi, koji su partnerski s Valamarom odradili ovu zahtjevnu poslovnu godinu", istaknuo je u priopćenju Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:23