Novo doba

Kriptovalute kao nova opcija plaćanja luksuznog Ferrarija: uskoro je dostupna i u Europi

Voditelj marketinga i komercijale Enrico Galliera objasnio je da su ih na takav potez potaknuli zahtjevi bogatih kupaca

Ferrari SF90 Stradale

 /Ferrari

Od sad se u SAD-u luksuzni sportski automobil Ferrari može kupiti i kriptovalutama, a uskoro će taj oblik plaćanja biti dostupan i u Europi. Voditelj marketinga i komercijale u Ferrariju Enrico Galliera je za Reuters objasnio da su ih na takav potez potaknuli zahtjevi njihovih bogatih kupaca, iako su se prije bitcoin i razni tokeni smatrali nepraktičnima za trgovinu. Nepotpuna regulacija i visoka potrošnja energije dodatno su usporavale širenje kriptovaluta kao sredstva plaćanja. Poznati proizvođač električnih automobila Tesla je 2021. počeo prihvaćati plaćanje u bitcoinu, ali je ubrzo je izvršni direktor Elon Musk brzo odustao od toga.

- Kriptovalute su uložile napore kako bi smanjile svoj ugljični otisak uvođenjem novog softvera i većom upotrebom obnovljivih izvora energije - odgovorio je Galliera na Muskov argument da od njih odustaje zbog "zabrinutosti za okoliš".

Ferrari je u prvoj polovici ove godine isporučio više od 1800 automobila u Ameriku, ali još nema jasnih procjena koliko bi se njih moglo kupiti pomoću kriptovaluta.

- Tvrtka jednostavno želi testirati ovaj svemir mogućnosti koji se širi na tržištu. Ovo će nam pomoći da se povežemo s ljudima koji još nisu naši klijenti, ali bi si mogli priuštiti Ferrari - rekao je Enrico Galliera.

Talijanska tvrtka, koja je 2022. prodala 13.200 automobila čije se cijene kreću od 200 tisuća do 2 milijuna eura, planira proširiti kripto shemu na Europu do prvog kvartala sljedeće godine, a potom i na druge regije u kojima kripto je zakonski prihvaćen. Trenutno nema velikih razlika između SAD-a i Europe po pitanju interesa za takvo plaćanje.

Europa, Bliski istok i Afrika najveća su Ferrarijeva regija na koju otpada 46 posto ukupnih isporuka automobila u prvoj polovici ove godine.

Ferrari se okrenuo jednom od najvećih procesora plaćanja kriptovalutama, BitPayu, za početnu fazu u SAD-u. Omogućit će transakcije u bitcoinu, etheru i USDC-u, a Ferrari može koristiti druge procesore plaćanja u različitim regijama.

- Cijene se neće mijenjati, nema naknada, nema dodatnih naknada ako plaćate putem kriptovaluta. Uvjeren sam da će nam se i druge tvrtke uskoro pridružiti - rekao je Galliera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:19