suradnja s ministarstvom

Krediti HBOR-a za poljoprivrednike uz kamatnu stopu od 0,5%

Iznos kredita može biti od 190 tisuća do 1,52 mil. kuna, a za osiguranje uzimaju se zadužnice i bjanko zadužnice korisnika kredita
 Matija Djanjesic/Cropix

Zajedničkom suradnjom Ministarstva poljoprivrede i HBOR-a sredinom ove godine uveden je novi financijski instrument "Obrtna sredstva za ruralni razvoj" putem kojeg su osigurana povoljna sredstva za kreditiranje likvidnosti poljoprivrednika i prerađivača poljoprivrednih proizvoda te subjekata koji djeluju u sektoru šumarstva čije je poslovanje pogođeno epidemijom covida-19.

Teškoće u poslovanju prouzročene epidemijom covida-19 dokazuju se jednim od deset kriterija, među kojima su i smanjena potražnja ili mogućnost plasmana proizvoda, povećanje cijene troškova proizvodnje ili nemogućnost pravodobnog obavljanja agrotehničkih mjera.

Kredite za obrtna sredstva odobrava izravno HBOR uz kamatnu stopu od 0,5 posto, a korisnici kredita oslobođeni su svih naknada koje se uobičajeno naplaćuju prilikom odobravanja kredita.

Dokumentacija

Iznos kredita može biti od 190 tisuća do 1,52 milijuna kuna. Sredstva se odobravaju na rok do pet godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Instrumenti osiguranja su zadužnice i bjanko zadužnice korisnika kredita te, prema potrebi, zadužnice i bjanko zadužnice povezanih osoba.

Zahtjev za kredit mogu podnijeti subjekti registrirani kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) u sustavu PDV-a, obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačko društvo ili zadruge, uključujući i proizvođačke organizacije. Dokumentacija potrebna za obradu može se dostaviti i elektronskim putem, a obrada zahtjeva za kredit dodatno je pojednostavljena i ubrzana.

Krediti se mogu koristiti za obrtna sredstva potrebna za neometano odvijanje proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, kupnja sirovina i materijala, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih općih troškova tekućeg poslovanja).

Dostupno i u 2021.

Sredstvima se ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama.

Ukupni iznos sredstava namijenjen za ove kredite je 130 milijuna kuna, a dosad su odobreni krediti u iznosu većem od 70 milijuna kuna. Sredstva će biti dostupna i tijekom 2021. godine te zainteresirani korisnici i dalje mogu podnositi zahtjeve za kredit koji mogu koristiti, primjerice, za financiranje proljetne sjetve ili sadnje, proizvodnje i prerade.

Krediti za modernizaciju na rok do 15 godina

Za ulaganje u modernizaciju poslovanja, uvođenje novih tehnologija, povećanje kapaciteta, istraživanje i razvoj ili uvođenje novih proizvoda ili usluga u poljoprivredi, preradi i šumarstvu i dalje su na raspolaganju HBOR-ovi krediti za investicije.

Krediti se odobravaju uz kamatnu stopu već od 1,3 posto (uz mogućnost dodatnog smanjenja zahvaljujući subvencijama pojedinih županija i gradova) i rok otplate do 15 godina, uključujući i do pet godina počeka za podizanje trajnih nasada, odnosno do 14 godina, uključujući poček do tri godine za sve druge vrste investicija. Sredstva za investicije mogu se zatražiti i putem financijskog instrumenta "Investicijski krediti za ruralni razvoj" koji se odobravaju putem poslovnih banaka: OTP banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Zagrebačke banke d.d.

Krediti se odobravaju uz kamatnu stopu od 0 posto na polovicu kredita iz izvora HBOR-a, a druga polovica odobrava se iz izvora banaka uključenih u suradnju te je u konačnici kamatna stopa za poduzetnike upola niža od tržišne. Ova se sredstva odobravaju bez uobičajenih naknada kod odobravanja kredita.

Kreditiranje projekata sufinanciranih raspoloživim sredstvima fondova Europske unije provodi se prema programu kreditiranja "EU projekti" čija se kamatna stopa kreće već od 1,7 ili 0,7 posto ako se radi o ulaganju u prirodni kapital za rok otplate do deset godina, odnosno 1,9 ili 0,9 posto za rokove otplate dulje od deset godina. Po ovom je programu moguće i izdavanje garancije za povrat predujma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:34