VAL PREUZIMANJA

Konsolidacija drvnog sektora: Variso preuzeo Drvoproizvod i otvorio pregovore s Pan parketom

U idućem koraku, doznajemo, razmišlja o ulasku u još tri hrvatske drvne kompanije

Daniel Smiljanić

 Vlado Kos/Cropix

Nakon ulaska u vlasničku strukturu tvrtke Drvoproizvod iz Jastrebarskog, austrijski holding Variso dovršava i ulazak u Pan parket iz Čačinaca. Očekuje se, doznajemo, ulazak u još nekoliko hrvatskih tvrtki iz drvne industrije. U ovom se trenutku posredstvom odvjetnika Olega Uskokovića vode ozbiljni pregovori s još tri tvrtke koje posluju u hrvatskoj drvnoj industriji.

Variso holding je prije ulaska u vlasničku strukturu Pan parketa preuzeo, prema pisanju tjednika Lider, 98,82 posto Drvoproizvoda. Navodno je prvotno bilo zamišljeno da Variso holding započne val preuzimanja s Pan parketom, pa da u drugom koraku slijedi Drvoproizvod, no iz nekog se razloga model promijenio. U ovom se trenutku još ne zna udjel koji će imati u Pan parketu, ali on biti sigurno manji, tako da će i Daniel Smiljanić ostati u vlasničkoj strukturi te tvrtke. Doznaje se da će Smiljanić ući i u vlasničku strukturu Variso holdinga. Pan parket će biti, kako piše Lider, nositelj poslovanja u Hrvatskoj.

Tek početak priče

U telefonskom razgovoru Smiljanić nam je potvrdio da je dogovoren ulazak Variso holdinga u vlasničku strukturu Pan parketa uz napomenu da se o detaljima još pregovara. Nije htio otkriti niti vrijednost transakcije niti potvrditi informaciju, ali je nije ni demantirao: "Moguće je da ovaj holding u vlasništvu jedne austrijske obitelji namjerava preuzeti još nekoliko hrvatskih tvrtki".

Dakle, ovo je očito tek početak priče i daljnja konsolidacija hrvatske drvne industrije. Doznaje se da Smiljanić i Igor Leščić iz Drvoproizvoda ostaju na čelu tvrtki.

Smiljanić naglašava da je ovo, bez obzira na to što u posao ulazi austrijski holding Variso, hrvatska priča u drvnoj industriji te donekle odgovor na ulazak stranih investitora u našu drvnu industriju.

- Na ovaj način radimo konsolidiranje hrvatske drvne industrije, prije svega zbog boljeg iskorištavanja trupaca, odnosno, optimiziranje sirovine. Ovime se čuvaju radna mjesta, a mi ćemo poslovati s većom dodanom vrijednošću. U svakom slučaju, ovaj ulazak podrazumijeva i nove investicije i, naravno, nova zapošljavanja - pojašnjava Daniel Smiljanić, predsjednik uprave Pan parketa.

Još se definiraju detalji

Na pitanje koliko bi u slučaju Pan parketa mogle iznositi investicije, Smiljanić kaže da to još ne zna jer se tek razrađuje investicijski plan. Potvrdio je da ostaje u vlasništvu, ali nije htio otkriti koliki će udjel imati. Kaže da se ti detalji još definiraju, no ističe je da je ovo odlično za hrvatsku drvnu industriju. Dodaje da na ovaj način hrvatski proizvođači jačaju svoju poziciju i smanjuju rizike od raznih ugroza na tržištu te da će po završetku okrupnjavanja u grupaciji vlasništvo biti većinsko hrvatsko.

Pan parket je, otkriva Smiljanić, imao odličnu prošlu godinu, unatoč tome što je kinesko tržište od početka izbijanja pandemije covida-19 stagniralo.

- Imali smo rast oko 20 posto. Istina je da kinesko tržište stagnira, ali nam zato sve to nadomješćuje odličan rast na sjevernoameričkom tržištu i tradicionalno dobro poslovanje na europskom tržištu.Osim problema sa sirovinom i rastom ulaznih troškova, može se reći da je 2021. godina bila dobra. Pogotovo smo zadovoljni pozicioniranjem na tržištu. Zaposlili smo više od 40 novih radnika tako da ih sada imamo 190. Prihod nam je iznosio 124 milijuna kuna - ističe Daniel Smiljanić.

Daniel Smiljanić rodio se i školovao u Njemačkoj gdje je i radio u struci pet godina. U Hrvatsku je došao 2003. godine i pokrenuo tvrtku Pan parket koji je tada imao 20 zaposlenih. Kako mu je otac uvozio parket u Njemačku i bio predstavnik nekadašnjeg Slavonija hrasta, kada je ta tvrtka upala u probleme, ponuđen mu je pogon, koji je privatizirao. Danas Pan parket ima 190 zaposlenih i izvozi u oko 40 zemalja.

Slavonija hrast je nekad imao 15 vrsta proizvoda, a Pan parket ih ima više od 400. Smiljanić je bio predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a na toj poziciji ga je naslijedio Igor Leščić iz Drvoproizvoda. Drvoproizvod ima oko 150 radnika. Prošle godine Drvoproizvod je dovršio značajnu investiciju u novu proizvodnu liniju za profiliranje višeslojnog poda s pripadajućom opremom pri čemu je sagrađen novi pogon te je pokrenuta kompletna proizvodnja višeslojnih podova.

Investicija od milijun eura

Dovršena je investicija u liniju za lakiranje pri čemu je taj proces automatiziran, montirana je linija za peletiranje. Ukupno su to investicije veće od milijun eura. Prošli na natječaju IRI 2 gdje su se prijavili s projektom istraživanja površinske obrade višeslojnih podova. Projekt je vrijedan sa strane Drvoproizvoda gotovo četiri milijuna, a ukupno je njegova vrijednost gotovo šest milijuna kuna. Realiziraju i projekt poboljšanja energetske učinkovitosti vrijedan 12 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:01