GLOBALNI USPJEH

Končar u Berlinu najvećem svjetskom sajmu transportne industrije predstavio baterijski i mjerni vlak

Sajam InnoTrans okuplja više od 2.900 izlagača iz 59 zemalja

Mjerni i baterijski vlak

Končar, koji tradicionalno u rujnu nastupa na najvećem svjetskom sajmu transportne industrije, berlinskom InnoTransu, po prvi put u povijesti predstavio je čak dva svoja vlaka - baterijski i mjerni, izvijestili su u srijedu iz te kompanije.

Sajam, koji se održava od 24. do 27. rujna, ove godine se održava na 200.000 četvornih metara izložbenog prostora u 42 izlagačke hale te na 3.500 metara tračnica okuplja više od 2.900 izlagača iz 59 zemalja. Kao odgovor na rastuću potrebu za elektrifikacijom javnog prijevoza i stvaranjem održivije urbane mobilnosti, Končar je u sklopu vanjskog izložbenog prostora premijerno predstavio svoj najnoviji baterijski motorni vlak (BMV), u sklopu kojeg je, odmah nakon svečanog otvaranja sajma, održao i posebnu prezentaciju za stručnu javnost.

Na vanjskim se prostorima istaknuo i mjerni vlak, navode iz te kompanije, koji je InnoTrans stigao ravno iz pogona KONČAR – Električnih vozila, a po svom će povratku u Hrvatsku značajno doprinijeti operativnim mogućnostima domaćeg kupca, HŽ Infrastrukture.

image

Punionica za vlak KonCharge

"Veliko nam je zadovoljstvo svjetskoj javnosti predstaviti svoje najnovije tehnološke iskorake koji će zasigurno uvelike oblikovati budućnost transportne industrije u Hrvatskoj, a nadamo se i šire. Navedeni iskoraci prije svega su rezultat samostalnog razvoja te predanog rada naših stručnjaka", istaknuo je Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila.

image

Predsjednik uprave Končar Električnih vozila Josip Ninić

Končarevi baterijski vlakovi namijenjeni su širini kolosijeka od 1.435 mm i najvećoj dopuštenoj brzini od 120 km/h, a odlikuje ih dvodijelna kompozicija koja sadrži 102 sjedeća mjesta te ukupni kapacitet za 216 putnika. Pogonske baterije smještene su na krovu vozila, rađene su na bazi litijske NMC tehnologije i kapaciteta su energije od 736 kWh.

"Zahvalni smo našem dugogodišnjem partneru, HŽ Putničkom prijevozu, na besprijekornoj dugogodišnjoj suradnji u sklopu koje ćemo uskoro isporučiti upravo nove baterijske vlakove, poput ovog izloženog na InnoTransu. Njihovo prepoznavanje Končara kao inovativnog partnera za napredna rješenja u zelenoj tranziciji posebno nam je važno kako bismo na domaćim referencama gradili uspješan nastup na cjelokupnom tržištu EU-a", rekao je između ostalog Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

image

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 14:19