U 100 godini postojanja tvrtka bilježi povijesne uspjehe

Končar svaki mjesec isporuči jedan električni vlak HŽ-u

KONČAR je nacionalni, ali i regionalni simbol za tračnički prijevoz. U travnju 2020. godine KONČAR – Električna vozila i HŽ Putnički prijevoz potpisali su dodatak ugovoru o kupoprodaji 32 elektromotorna vlaka iz 2014. godine
Niskopodni elektromotorni vlak

Ime KONČAR na globalnom se tržištu prije svega povezuje s energetikom jer je njegova oprema ugrađena u mnogobrojna elektroenergetska postrojenja po cijelom svijetu.

No KONČAR je poznat i po svojim električnim tračničkim vozilima - električnim lokomotivama, suvremenim niskopodnim tramvajima i vlakovima, ali i po čitavom nizu referencija u brodogradnji i industriji. Danas s ponosom možemo reći da je KONČAR regionalni lider u području elektroindustrije i tračničkih vozila.

Grupa KONČAR ove godine proslavila je 100 godina uspješnog poslovanja i danas je poznat i vjerodostojan brend u cijelom svijetu. Ta tradicija i kontinuitet duboko su utkani u povijest KONČARA te predstavljaju jamstvo dugoročne održivosti i predanosti kupcu, zaposlenicima i zajednici. KONČAR je tijekom stoljeća poslovanja uvijek stremio izvrsnosti, inovativnosti i konkurentnosti, što je dokazao razvojem i proizvodnjom visokotehnoloških proizvoda koji su izvezeni u 130 zemalja svijeta.

image
Željeznička infrastruktura

KONČAR će 2020. jednu od najtežih godina u povijesti čak i za najsnažnija gopodarstva, pamtiti po povijesnim uspjesima, a osobito kad je riječ o tračničkom prijevozu kao jednom od glavnih aduta tvrtke. Da je KONČAR nacionalni, ali i regionalni simbol za tračnički prijevoz potvrđeno je u travnju 2020. godine kada su KONČAR – Električna vozila i HŽ Putnički prijevoz potpisali dodatak ugovoru o kupoprodaji 32 elektromotorna vlaka iz 2014. godine.

Elektromotorni vlakovi

Tim dodatkom ugovorena je isporuka 12 elektromotornih vlakova, od kojih će šest biti za gradsko-prigradski i šest za regionalni promet, a vrijednost ovog projekta iznosi 465 milijuna kuna. Sedam mjeseci kasnije, u studenom 2020.godine uslijedio je ugovor za isporuku 21 elektromotornog vlaka za HŽ Putnički prijevoz, što je samo daljnja potvrda konkurentnosti KONČAR-evih rješenja. Ti elektromotorni vlakovi u potpunosti su usklađeni s aktualnim tehničkim specifikacijama za interoperabilnost (TSI), koji su KONČAR – Električna vozila dobila u međunarodnom otvorenom postupku i koji je s 85 posto iznosa sufinanciran iz EU fondova. Isporuka vlakova ide planiranom dinamikom – jedan vlak mjesečno.

image
Pružni prijelaz

Niskopodni električni tramvaji

Osim po proizvodnji elektromotornih i dizel-električnih vlakova, Grupa KONČAR je već godinama poznata po proizvodnji niskopodnih električnih tramvaja i van granica Hrvatske. Tako su prošle godine KONČAR – Električna vozila s latvijskim kupcem Liepājas Tramvajs potpisao ugovor o kupoprodaji dodatnih šest niskopodnih tramvaja vrijednoj 8,83 milijuna eura. Suradnja s latavijskim partnerom počela je 2018. godine kada je ugovoreno prvih šest tramvaja. Prvi tramvaj u Latviju isporučen je u studenome 2020. godine a proteklih tjedana isporučen je već sedmi tramvaj za latvijskog kupca. Cjelokupni projekt za KONČAR predstavlja izuzetan iskorak, s obzirom na to da je riječ o prvom izvozu niskopodnog tramvaja na tržište Europske unije. Niskopodni tramvaj je jedinstven visokotehnološki proizvod vlastitog razvoja. KONČAR ga je opremio vlastitim glavnim elektromotornim pogonom, pomoćnim napajanjem, mikroprocesorskim upravljanjem te raznim drugim značajkama za maksimalnu udobnost putnika. To je, primjerice, upravljivi hidro-pneumatski sustav ogibljenja koji omogućuje i podešavanje visine poda. Tu je naravno i klimatizacija, videonadzor te sustav informiranja putnika.

image
Niskopodni tramvaj TMK 2200
Miljenko Hegedic

U sljedeće dvije godine KONČAR očekuje daljnje jačanje udjela u tračničkom segmentu, primarno zbog isporuke tramvaja latvijskom kupcu te vlakova HŽ Putničkom prijevozu. U proizvodnom pogonu KONČAR – Električnih vozila užurbano se i vrijedno radi na završnoj montaži tramvaja i vlakova, visokotehnoloških proizvoda vlastitog razvoja Grupe KONČAR.

Željeznička infrastruktura

KONČAR ima i dugogodišnje iskustvo u izgradnji novih te rekonstrukciji i obnovi postojećih postrojenja željezničke i tramvajske infrastrukture. U okviru postrojenja za napajanje kontaktne mreže KONČAR nudi projektiranje i izgradnju elektrovučnih podstanica, postrojenja za sekcioniranje, centara daljinskog upravljanja, postrojenja za kompenzaciju jalove energije, ispravljačkih stanica i sustave zaštite, mjerenja, lokalnog i daljinskog upravljanja.

image
Niskopodni tramvaj TMK 2300 za Latviju

U proizvodnom programu za opremanje pruga i kolodvora/stanica nalaze se sustavi električnog grijanja skretnica, stupne trafostanice za napajanje jednofaznih niskonaponskih trošila iz kontaktne mreže, postrojenja za napajanje trofaznih niskonaponskih trošila iz kontaktne mreže 25 kV, 50 Hz preko statičkog pretvarača i postrojenja za predgrijavanje putničkih vagona. KONČAR nudi rješenja i na području signalizacije, poput projektiranja, instalacije i puštanja u pogon sustava za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza, kontrolu zauzetosti izoliranih odsjeka i napajanje uređaja osiguranja kolodvora.

Razvoj novih proizvoda

Istovremeno se kontinuirano ulaže i u razvoj novih proizvoda. U KONČARU se razvijaju novi projekti razvoja vlakova i tramvaja na baterijski i hibridni pogon te rješenja s primjenom vodika za proizvodnju električne energije pri čemu se koriste iskustva stečena na ranijim projektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:02