HIT MEĐU INVESTITORIMA

Koje su kompanije ‘profitirale‘ zbog Putinove invazije? Nekima su dionice skočile u nebo

Investitori u ‘čiste‘ fondove i kompanije vjeruju kako će sukob u Ukrajini samo motivirati članice EU da nastave sa zelenim ulaganjima

Wall Street/Ilustracija

 Timothy A. Clary/AFP

Kad jednom smrkne, drugom svane. Ova poslovica redovito se potvrđuje u investicijskom svijetu. Svaka ekonomska nevolja, koliko god bila golema i teška, uvijek nudi specifične prilike, pogotovo onima koji si mogu priuštiti preuzimanje visokih rizika te, naravno, mudrima, hrabrima i odlučnima. Evo dva primjera:

S obzirom na to da se Ukrajina neočekivano solidno drži u obračunu s nadmoćnijom ruskom armijom, investitori su se prema pisanju Bloomberga, primjerice, počeli raspitivati kako kupiti dio od 277 milijuna dolara ukrajinskih ratnih obveznica koje kijevska vlast namjerava potrošiti na financiranje obračuna s Rusima. Dio investitora raspituje se za tu mogućnost jer jednostavno žele pomoći napadnutima da se obrane od agresora, ali postoji i grupa ulagača kojima su primamljivi 11-postotni prinosi na ukrajinsku ratnu obveznicu, što je oko 5 puta više nego što nudi 30-godišnja obveznica američkog Treasuryja.

Ne treba spominjati kako se prinosi na njemačke bundove i dalje vrte oko nule, dok su kamate na štednju u većem dijelu EU i dalje na ekstremno niskim razinama, a sve uz inflaciju koja je počela galopirati. Rizik toga da ukrajinska vlast neće moći otplatiti ratne obveznice jest vrlo visok, ali treba znati kako su ovih dana, na čuđenje investicijske zajednice, uspjeli riješiti oko 300 milijuna dolara kupona na ranije obveznice. Ukratko, ako netko želi pomoći Ukrajincima, te možda pristojno zaraditi uz preuzimanje objektivnog rizika da ostane bez svega u slučaju defaulta Ukrajine, investicija u ukrajinske obveznice s 11-postotnim prinosom je, recimo tako, prava prilika.

Drugi i nešto odmjereniji primjer potencijalno isplativog ulaganja nakon što je Putin proizveo globalno stanje napetosti i neizvjesnosti jesu investicije u obnovljive izvore energije odnosno u fondove i kompanije koji su fokusirani na taj biznis.

Još otkako su počele rasti cijene nafte i plina vrijednosnice kompanija u biznisu s obnovljivim izvorima energije počele su rasti, a nakon Putinove invazije su procvjetale. Pogledajte samo dionice kompanija koje su fokusirane na solarnu energiju: Solar je od početka invazije porastao 33 posto, Sunnova Energy International 32 posto, Sunlight Financial 26 posto, a NextEra (najveći na svijetu u solarnom biznisu) za lijepih 7 posto.

Prema pisanju investicijskog portala Morningstar jako su dobro prošli nakon Putinove invazije i ETF fondovi koji prate dionice kompanija u biznisu s obnovljivim izvorima energije.

Tako su First Trust NASDAQ Clean Edge Energy i Shares Global Clean Energy dobili svaki po 16 posto vrijednosti.

Jako dobro su prošli i ostali europski igrači koji su u biznisu s čistom energijom: Siemens je rastao 28 posto, Nordec 33 posto, Vestas odličnih 34 posto, a Ørsted 28 posto.

Investitori u 'čiste' fondove i kompanije vjeruju kako će sukob u Ukrajini samo motivirati članice EU da nastave sa zelenim ulaganjima kako bi osigurale energetsku neovisnost o Putinovoj Rusiji.

No, treba obratiti pažnju kako i takva promišljanja u sebi imaju integrirane rizike. Naime, zelena energija je skupa, a čak i u kratkom roku moguće je da će Rusiju voditi netko tko je puno predvidljiviji od Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:15