PANEL JUTARNJEG

Koje reforme mogu ubrzati digitalni napredak društva i gospodarstva u Hrvatskoj

U organizaciji Jutarnjeg lista u ponedjeljak u 11 sati će se uz live prijenos na jutarnji.hr razgovarati o tome kako Hrvatska može napredovati u razvoju digitalnih usluga

Okrugli stol Jutarnjeg

 Jl

>>>NOVO<<< 12:25 Kao pozitivan primjer digitalizacije Gršić je istaknuo sustav e-građani, kojeg koristi više od 1.6 milijuna građana. Rekao je da je rast ostvaren tijekom pandemije, jer su građani bili motivirani e-propusnicama, covid potvrdama, ali i digitalnim popisom stanovništva.

Želja nam je da građani klikom miša dobiju možda i bolju uslugu nego da hodaju po šalterima. Već danas preko sustava možemo izvaditi vozačku, putovnicu, upisati dijete u vrtić ili školu. Na raspolaganju je stotinjak usluga, kazao je.


11:22 Panelisti su komentirali kako 91 posto čitatelja Jutarnjeg smatra da treba ubrzati digitalizaciju. Balen se složio rekavši kako se, sportskim rječnikom, može reći da smo u utrci te treba izabrati ono u čemu želimo biti najbolji. Gršić također smatra da je to prioritet te da treba vidjeti u kojem segmentu DESI indexa smo loši i poboljšati ga.

Složio se i Steinmaurer kao i Obuljen, koji je rekao da je digitalizaciju promjena procesa, ali i načina razmišljanja. Rekao je da so odlični rezultati pokrivenosti odnosno infrastrukturu za 5G mrežom, iznad 50 posto u 6 mjeseci, a na tržište je ušao i treći operator fiksne i pokretne mreže.

Zaostajemo za EU u gigabitnim priključcima koji su važni gospodarstvu.


Hrvatska je ove godine napredovala po DESI indeksu (EU Indeksu digitalizacije društva i gospodarstva) za jedno mjesto.

Taj napredak rezultat je nekih objektivnih pomaka koje smo sami napravili, kao u slučaju javne dražbe i početka komercijalnog pružanja 5G-a, kao i unapređenja sustava e-Građani, ali i činjenice da je ispred nas dosad bila Velika Britanija koja više nije članica EU-a. Ne može se oteti dojmu da je napredak Hrvatske po DESI indeksu dosad bio rezultat slijeđenja trendova i da za pomak naviše na DESI ljestvici treba napraviti neke odlučnije pomake.

To otvara brojna pitanja.

Kako povećati broj ICT stručnjaka? Kako domaćim tvrtkama omogućiti da lakše zapošljavaju ICT stručnjake? Kako brže izgradi optiku koja bi pokrivala cijelu Hrvatsku? Kako broadband učiniti pristupačnijim većem broju građana? Kako potaknuti korištenje big date, AI i drugih naprednih tehnologija u gospodarstvu? Kako potaknuti organizacije da se više bave cybersecurityjem? Mogu li e-Građani postati potpuno dvosmjeran servis? Može li e-Porezna doći do razine e-Građana? Može li se država dodatno potaknuti R&D? Sve su to pitanja čiji odgovori izravno utječu na DESI indeks Hrvatske, ali još važnije, odgovori na ta pitanja pomogli bi i građanima i gospodarstvu.

Jutarnji list okupio je stručnjake i donositelje odluka kako bi s njima raspravili o tim pitanjima. Organizirali smo panel raspravu koja će se u ponedjeljak održati u Petom kupeu bez publike, ali uz online direktni prijenos na jutarnji.hr s početkom u 11 sati, a na kojoj će sudjelovati Hrvoje Balen, član Uprave Algebre i dopredsjednik HUP-ICT-a, Bernard Gršić, državni tajnik za razvoj digitalnog društva RH, Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a te Klaus Steinmaurer, Izvršni direktor Austrijske regulatorne agencije za prijenos radija, televizije i telekomunikacija (RTR).

Moderator će biti novinar i urednik u Jutarnjem listu Bernard Ivezić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47