Normalizacija

Kineska industrija se oporavlja nakon oštrog pada izazvanog širenjem koronavirusa

Broj zaraženih unutar zemlje se smanjio, a većina kompanija ponovo je počela s radom
Ilustracija
 Anthony WALLACE / AFP

Aktivnosti u kineskoj industriji neočekivano su porasle u ožujku nakon naglog pada prouzročenog širenjem koronavirusa, pokazalo je u utorak službeno izvješće, ističući urušenu potražnju kao najveći problem za kompanije.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI) poskočio je u ožujku za 16,3 boda u odnosu na rekordno nisku razinu u ožujku, dosegnuvši 52 boda, izvijestio je državni zavod za statistiku.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti.

U državnom zavodu pripisuju skok rekordno niskoj razini u prethodnom mjesecu, upozoravajući da ne signalizira stabilizaciju ekonomske aktivnosti.

Indeks proizvodnje gotovo se udvostručio, na 54,1 bod. Gotovo je udvostručen i indeks novih izvoznih narudžbi ali se zadržao ispod 50 bodova, što znači da kompanije i dalje neto bilježe manje narudžbi nego u prethodnom mjesecu.

Kako bi suzbio pandemiju koja je u Kini odnijela više od 3.000 života, Peking je uveo drakonske mjere karantene. U međuvremenu se broj zaraženih unutar zemlje smanjio, većina kompanija ponovo je počela s radom i život se polako normalizira.

Obnovu poslovanja donekle koče nastojanja vlasti da spriječe novi val zaraze, ovaj puta iz inozemstva.

Kineske proizvođače sada najviše muči izostanak potražnje, kao što pokazuju slabe izvozne narudžbe, povećanje zaliha i niske cijene, tumači Nie Wen iz šangajskog Hwabao Trusta.

"Najveći je problem s kojim se kinesko gospodarstvo suočava u drugom tromjesečju pad inozemne potražnje", zaključuje Nie.

Procjenjuje da bi vlasti mogle uvesti dodatne poticajne mjere kako bi potaknule domaću potražnju i time prebrodile razdoblje slabljenja one inozemne.

Više od polovine ispitanika izdvojilo je u anketi statističkog ureda izostanak potražnje kao najveći problem, čime je njihov udio porastao u odnosu na veljaču.

Njih 42 posto izdvojilo je financijske probleme, također više nego u veljači.

Odvojeno izvješće statističkog ureda pokazalo je znakove oporavka i u uslužnom sektoru koji sada čini oko 60 posto kineskog BDP-a.

Tako je indeks menadžera nabave u neproizvodnom sektoru poskočio na 52,3 boda, također signalizirajući rast aktivnosti. U veljači iznosio je 29,6 bodova.

Analitičari objašnjavaju da kineske kompanije i gospodarstvo u cjelini čeka teško razdoblje zbog naglog širenja virusa širom svijeta, neviđenih mjera izolacije u mnogim zemljama i gotovo izvjesne globalne recesije.

Prvi slučaj zaraze zabilježen je u kineskom Wuhanu a virus se u međuvremenu proširio po cijelom svijetu, zarazivši više od 770 tisuća ljudi. Više od 37 tisuća ljudi podleglo je COVID-u 19, podsjeća Reuters.

Kako bi zaustavili širenje virusa, Europa, SAD i mnoga druga velika svjetska gospodarstva također su uveli stroge mjere, ograničavajući kretanje građana i gotovo blokirajući život i gospodarske aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:50