RAZVOJ ROBOTAKSIJA

‘Kampus u Kerestincu neće nam biti dovoljan. Već radimo na novim lokacijama‘

Za razvoj robotaksija zainteresiran je niz gradova iz Europe i s Bliskog Istoka, no Rimac se nada da će taj sustav prvo zaživjeti u Zagrebu
Kampus Rimac Automobila
 Ivan Lackovic/Tonči Plazibat/Cropix

- Kampus u Kerestincu neće nam biti dovoljan. Otvorili smo lokaciju u Londonu, a tim u Splitu proširujemo s pedeset na nekoliko stotina ljudi. Već sada radimo na novim lokacijama u Hrvatskoj i izvan nje - istaknuo je Mate Rimac na trećoj konferenciji Poduzetnički mindset koja je okupila neke od vodećih hrvatskih poduzetnika među kojima su bili: Mate Rimac, Silvio Kutić, Matija Kopić, Dario Marenić, Renato Radić i Tana Zimmermann.

Tvrtka Rimac Automobili trenutačno, među ostalim, radi na razvoju robotaksija. Za njih je zainteresiran niz gradova iz Europe i s Bliskog Istoka, no Rimac se nada da će taj sustav prvo zaživjeti u Zagrebu.

- Transport i energija će napraviti veliku ne samo industrijsku, nego i društvenu promjenu u sljedećem desetljeću ili dva. Sada se ide jako na zelenu energiju, ide se na elektrifikaciju svega što je sada fosilno - rekao je Rimac.

Silvio Kutić, suvlasnik Infobipa, prvog hrvatskog jednoroga, koji trenutačno zapošljava 3500 ljudi, a urede, uz sjedište u Vodnjanu, ima u 75 gradova diljem svijeta najavio je kako planiraju nove investicije.

- Do sada smo rasli organski, a sada planiramo i strateške akvizicije - rekao je Kutić i podsjetio: Cijela naša industrija raste za 35 posto godišnje.

Matija Kopić, izvršni direktor tvrtke Gideon Brothers, pak, pristunima je savjetovao: Nikada nemojte zaboraviti ljude koji su prvi vjerovali u vašu ideju!

Predviđa se da će u idućih deset godina svijet preplaviti 15 milijuna autonomnih mobilnih robota, no kako bi hrvatska tvrtka u tome imala što veći udio, Kopić je svjestan da treba biti lider koji je tu za svoje ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:21