VAŽNA PRESUDA

Johnson&Johnson pristao isplatiti 700 milijuna dolara zbog opasnog sastojka u puderu za bebe

U svojim su reklama za puder, naime, govorili kako je on siguran za korištenje

Puder za bebe Johnson&Johnson

 Frederic J. Brown/Afp

Farmaceutsko kozmetički gigant Johnson&Johnson pristao je platiti 700 milijuna dolara kako bi zatvorili slučaj vezan uz, kako su objasnili tužitelji, zavaravajuće oglašavanje koje je naštetilo potrošačima. U svojim reklama za puder za bebe, naime, govorili kako je on siguran za korištenje, iako sadrži talk za koji se vjeruje da uzrokuje rak i mezoteliom (tumor tanke, prozirne, dvoslojne membrane koja prekriva i oblaže unutrašnjost stijenke prsnog koša i trbuha), piše Quartz.

Slučaj je uključivao 42 američke savezne države, a pravni postupak su vodili državni odvjetnici Floride, Sjeverne Karoline i Teksasa.

"Ovo je veliki napredak za sigurnost potrošačkih proizvoda jer je Johnson&Johnson zaustavio proizvodnju i marketing proizvoda koji sadrže talk u prahu koji bi mogao biti povezan s ozbiljnim zdravstvenim problemima”, izjavila je državna tužiteljica Floride Ashley Moody.

Tvrtka je još prošle godine obustavila prodaju na globalnoj razini svih svojih proizvoda u prahu na bazi talka, zamijenivši talk kukuruznim škrobom.

Više od 61.000 ljudi podnijelo je tužbe protiv Johnson & Johnsona do 31. ožujka. Kompanija je u svibnju predložila plaćanje 6,5 milijardi dolara tijekom 25 godina putem bankrota svoje podružnice LTL Management za namirenje svih neriješenih i budućih američkih tužbi koje navode da su dječji puder i drugi proizvodi na bazi talka uzrokovali rak jajnika, piše Quartz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 21:20