Ugovor na 30 godina

Jedan od vodećih opskrbljivača plinom predao ponudu za zakup LNG terminala u Omišlju

MET je u Hrvatskoj prisutan od 2013. godine i jedan je od vodećih opskrbljivača plinom na hrvatskom tržištu.
 Matija Djanjesic / HANZA MEDIA

MET Croatia Energy Trade predao je obvezujuću ponudu LNG-u Hrvatska za zakup kapaciteta terminala za ukapljeni plin u Omišlju za trogodišnje razdoblje, i to u ukupnom iznosu od oko 1,3 milijarde kubičnih metara, priopćili su jučer iz MET-a i LNG-ja.

MET je u Hrvatskoj prisutan od 2013. godine i jedan je od vodećih opskrbljivača plinom na hrvatskom tržištu. Kompanija je član MET Grupe, europske energetske kompanije sa sjedištem u švicarskom Zugu.

- MET Grupa aktivno prati globalni rast potražnje za ukapljenim prirodnim plinom te iz dana u dan povećava količine isporučenog LNG-ja. Ne sumnjamo da će zakup kapaciteta LNG na Krku u mnogočemu pridonijeti našoj dugoročnoj poslovnoj strategiji - poručio je Mario Matković, direktor MET Croatia Energy Trade.

I stručnjaci za energetiku u MET-ovu zakupu kapaciteta LNG-ja u Omišlju vide prije svega dugoročno poslovno planiranje.

- Kad god je riječ o infrastrukturi, a u nju spada i LNG terminal, nikada se ne gleda kratkoročno, nego dugoročno, i po 20 ili 30 godina unaprijed. Energetske kompanije dugoročno planiraju - ističe Igor Dekanić, stručnjak za energetiku.

Dodaje kako je gradnja LNG termala u Omišlju opravdana jer diverzificira opskrbu zemlje i regije plinom. To će utjecati i na cijene tog energenta.

- LNG je dobra ideja. Litva je, primjerice, ranije sav plin kupovala od Rusije, koja joj je znatno povećala cijene tog energenta. Međutim, nakon što je Litva izgradila plutajući LNG terminal, čime je omogućila opskrbu plinom i iz drugih izvora, Rusija joj je cijenu plina smanjila za 40 posto - dodaje Dekanić.

I u MET-u ističu kako značajne promjene na međunarodnim energetskim tržištima predvodi brz rast globalnog trgovanja ukapljenim plinom te napominju kako je to pravac koji podupiru.

"Hrvatski projekt izgradnje LNG terminala značajno će pridonijeti integraciji srednje i istočne Europe u globalno tržište plina. Nadalje, hrvatski uvoz LNG-ja pomoći će MET Grupi da poveže veći dio svog veleprodajnog i maloprodajnog tržišta iz perspektive plinske mreže i iz perspektive LNG-ja", napominje MET u svom priopćenju.

U MET-u pritom dodaju kako LNG terminal u Omišlju predstavlja novu opskrbnu točku za srednju i istočnu Europu. To, napominju, donosi veće mogućnosti diverzifikacije dobavnih pravaca i veću sigurnost opskrbe.

Inače, MET Grupa zapošljava oko 1700 ljudi u 15 zemalja, posluje na 26 plinskih tržišta i aktivna je na 22 međunarodna trgovinska plinska čvorišta. Osim u srednjoj i istočnoj Europi, prisutna je i na tržištima drugih europskih zemalja, među kojima su i Italija i Španjolska, zaključuje se u priopćenju MET-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:07