TRENUTNA SITUACIJA

Je li trenutačni val inflacije dosegnuo vrhunac? Inflacijski pritisci polako popuštaju, a raspoloženje ulagača raste

Ovaj tjedan pokazat će je li usporavanje inflacije dovoljno da bi se usporio tempo povećanja kamata

Očekuje se da će Europska centralna banka slijediti primjer američkih Federalnih rezervi i usporiti tempo povećanja kamata

 John Macdougall/Afp

Popuštanje inflacijskih pritisaka, najprije u europodručju, a potom u SAD-u i Velikoj Britaniji, donijelo je olakšanje gospodarstvu i središnjim bankarima. Štoviše, oštriji pad cijena od očekivanja budi nadu da je trenutačni val inflacije dosegnuo vrhunac.

U studenom su u SAD-u potrošačke cijene rasle 7,1 posto na godišnjoj razini, manje od očekivanih 7,3 posto, kao i u odnosu na 7,7 posto mjesec dana prije. Kako objašnjavaju u RBA, usporavanje ukupne inflacije u SAD-u, koje traje od lipnja, posljedica je učinka baznog razdoblja i niže cijene energije. Britanska je inflacija, također, u studenome pala oštrije od očekivanja na 10,7 posto. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su pad na 10,9 posto. Prve procjene Eurostata već su pokazale da je inflacija u eurozoni oslabjela u studenome na razinu od 10 posto, nakon 10,6 posto u listopadu, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane.

Prema izvješću istraživačkog instituta ZEW, sentiment financijskih stručnjaka i investitora u Njemačkoj nastavio se poboljšavati i u prosincu. Anketni pokazatelj procjene trenutne situacije porastao je mjesečnoj razini za 3,1 bod na mjesečnoj razini, na negativnih 61,4 bodova, dok je pokazatelj očekivanja skočio za 13,4 boda u odnosu na studeni, na negativnih 23,3 bodova, na "najveću razinu od početka ruske invazije na Ukrajinu". Uz stabilizaciju cijena na tržištu energije, smatraju u RBA, poboljšanje je i odraz očekivanja da će inflacija usporiti u narednim mjesecima.

Ovotjedne sjednice američkih Federalnih rezervi i Europske središnje banke pokazat će je li usporavanje inflacije dovoljno da bi se usporio tempo povećanja kamata.

Na sjednici u četvrtak očekuje se da će ESB povećati kamatne stope četvrti put zaredom kako bi obuzdao inflaciju, a objavit će i nove tromjesečne ekonomske projekcije. U sljedeće tri godine, navodi Reuters, ESB očekuje da će inflacija ostati iznad ciljanih 2 posto, više nego što tržišta trenutačno očekuju, "signalizirajući da je njezina borba protiv rastućih cijena daleko od kraja".Podaci o slabljenju inflacije ohrabrili su i ulagače na svjetskim burzama, no trguje se oprezno zbog brojnih neizvjesnosti, od odluka središnjih banaka o kamatnim stopama do zabrinjavajućeg rasta broja zaraženih covidom u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:43